Semnal de alarmă tras de un deputat clujean: Muncitorii străini, angajați în detrimentul românilor

Efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul anului 2022 a fost de 275213 persoane, în scădere cu 895 persoane comparativ cu luna noiembrie 2022 și cu 7904 persoane mai multe față de sfârșitul anului 2021. Dintre aceștia, aproape 4700 sunt cetățeni străini, ceea ce reprezintă 1,7 la sută din totalul angajaților.

Deputatul liberal de Cluj, Cristina Burciu atrage atenția prin intermediul unei interpelări parlamentare adresate ministrului Muncii, Marius Budăi că muncitorii români angajaţi de companiile internaţionale care operează pe teritoriul ţării noastre câştigă de trei până la opt ori mai puţin decât colegii lor detaşaţi din străinătate. „Conform datelor sindicatelor, un fierar betonist român primeşte 400-500 de euro, în timp ce un muncitor adus din Turcia, spre exemplu, este remunerat cu peste 1.000 de euro, pentru aceeaşi muncă. Reprezentanţii sindicali spun că, în vreme ce un maistru român primeşte 800 de euro, pentru aceeaşi muncă un străin are un salariu de patru ori mai mare, diferenţele fiind mult mai mari pentru funcţiile mai înalte. În aceste condiţii, din ce în ce mai mulţi muncitori străini lucrează pe şantierele din România, îndeosebi la tronsoanele de autostrăzi”, arata Cristina Burciu.

Câștigul salarial mediu brut în luna decembrie 2022, în județul Cluj a fost 8386 lei, în creștere cu 325 lei față luna precedentă și mai mare cu 927 lei față de luna decembrie a anului 2021. Potrivit Direcției Județene de Statistică Cluj, câștigul salarial mediu net în luna decembrie 2022, în județul Cluj a fost de 5209 lei, mai mare cu 199 lei comparativ cu luna anterioară și cu 604 lei mai mare față aceeași lună a anului 2021. Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna decembrie 2022, a fost mai mare cu 18,4 %, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București.

În urma semnalului tras de parlamentarul clujean pe această temă, ministrul Muncii, Marius Budăi a transmis că potrivit articolului 56 din Ordonanța nr 25 din 2014 salariaților străini trebuie să li se asigure același nivel al salariului minim brut pe țară prevăzut pentru salariații români. „În ceea ce privește salariul de bază lunar brut ca element al contractului individual de muncă, acesta se stabilește prin negociere individuală între angajator și salariat, așa cum prevede art 162, aliniatul (2) din Legea 53 din 2003 Codul Muncii.

În registrul general de Evidență a salariaților, în județul Cluj figurează 4459 de salariați activi cetățeni străini și 4797 de contracte individuale de muncă active.

În 2022 au fost depuse aproximativ 5000 de cereri de avize de muncă pentru județul Cluj, fiind aprobate 4300 de avize.

Comparativ, în anul 2018 au fost emise aproximativ 320 avize.

Trei luni-perioada de recrutare

Străinii care au venit în Cluj pentru a munci provin din Bangladesh, Vietnam, Republica Moldova, Nepal, Turcia, Ucraina și Sri Lanka. Un muncitor străin care lucrează în construcții și la drumuri în județul Cluj obține un salariu între 500 și 700 de dolari SUA iar un inginer de drumuri și poduri 1400 de USD. Sudorii și tâmplarii câștigă 700 de dolari lunar iar muncitorii de la spații verzi 500 de dolari. În general sunt aduși muncitori între 28 și 45 de ani.

Domeniile în care s-au angajat cei mai mulți cetățeni străini sunt construcțiile, industria prelucrătoare, HoReCa, IT sau chiar în comerț, ca lucrători comerciali.

Alin Danci, reprezentantul Agenției de recrutare a forței de muncă din străinătate „Recrut” spune că din Asia se recrutează personal în toate domeniile, inclusiv în domenii înalt specializate. El susține că angajatorii români preferă să angajeze muncitori străini, în principiu, din cauza lipsei de personal autohton.

„Cea mai mare cerere de muncitori a fost in industria prelucrătoare și în domeniul construcțiilor. În construcții, meseriile de sudor, instalator, zidar, fierar-betonist sunt printre cele mai solicitate de către angajatori”, a spus Danci. El a precizat că procesul de recrutare durează aproximativ trei luni de la faza de selecție până la faza de angajare.
„Selecția și recrutarea personalului durează între 3 și 20 de zile, în funcție de specializarea viitorilor angajați. Procesul de imigrare presupune obținerea dreptului de muncă pe teritoriul României și a vizei de lunga ședere. Durata acestei etape este data de gradul de ocupare al serviciului de imigrare din județul în care se depune cererea și al ambasadei din țara de origine. Practic, durează aproximativ 3 luni de când un muncitor străin este selectat și pană când ajunge în România.

Angajatorii preferă să angajeze muncitori străini, în principiu, din cauza lipsei de personal autohton. Știm ca în ultimii ani migrația muncitorilor români înspre țări vest a dus la o criză pe piața forței de munca. Creșterea economică și a numărului investiții din infrastructura a deschis calea spre muncitori din Asia. Un alt motiv important este și stabilitatea la locul de muncă, deoarece muncitorii asiatici vin în România pentru o perioada de 2 ani, cu posibilitate de prelungire”, a spus Alin Danci.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut