Ședință de Consiliu Județean încărcată

Aleşii judeţului s-au reunit, joi, într-o şedinţă ordinară cu 31 de propuneri de hotărâre pe ordinea de zi. Printre proiectele adoptate se numără cel privind aprobarea majorării valorii totale a proiectului și modificarea structurii bugetului proiectului privind Centrul de Management Integrat al Deșeurilor și rectificarea bugetului Consiliului Județean pentru anul 2021.

Ședința a debutat cu validarea mandatului de consilier județean a liberalului Călin Felezeu. Acesta l-a înlocuit pe Gheorghe Călătan, care s-a retras din forul administrativ județean, în urmă cu o lună. Potrivit surselor politice, Călătan a renunțat la mandatul de consilier din cauza unor dispute cu colegii liberali din PNL Huedin.

Călin Felezeu a mai făcut parte din deliberativul județean după ce a fost ales tot pe listele PNL. Felezeu este profesor universitar doctor în istorie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Un alt proiect adoptat joi vizează trecerea din domeniul public al județului Cluj în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca a imobilului situat pe strada Traian Vuia nr. 149-151, în vederea realizării obiectivului de investiții „Park and Ride”.

Sistemul de park and ride se va realiza în baza protocolului de colaborare încheiat între județul Cluj și municipiul Cluj-Napoca pentru stimularea mobilității prin utilizarea mijloacelor de transport public.

Proiectul prevede amenajarea accesului din drumul național și a unei platforme pentru zona de parcare, cu un total de 863 de locuri de parcare, accese auto și pietonale cu dotările aferente, dar și o stație de bike sharing cu tot ce presupune aceasta.

Conform reprezentanților CJ Cluj, este prevăzută și amenajarea unui terminal tip autogară, care va cuprinde Corp C1 – clădire terminal și copertină, Corp C2 – copertină autocare și piațetă publică.

Consilierii județeni clujeni au mai votat joi, un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-econimici, mai exact costurile și cheltuielile la obiectivul de investiții Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca.

Au fost însă și câteva mențiuni din partea USR care vor fi cuprinse ulterior în proiect, referitoare la păstrarea condițiilor de igienă în ceea ce privește transportul cu lifturile.

Forul administrativ județean argumentează că ideea realizării unui centru de transplant multi-organ în Cluj-Napoca a pornit de la faptul că tot mai multe persoane suferă de insuficiență terminală a unui organ solid (cord, plămâni, ficat sau rinichi), transplantul de organ reprezentând singura opțiune de supraviețuire a acestor pacienți. La ora actuală în România sunt peste 5.000 de persoane aflate pe dializă cronică care ar trebui să beneficieze de un transplant renal.

Centrul se propune a fi realizat pe un teren în suprafată de 17.318 mp și are o suprafață totală desfășurată de 41.868,40 mp având un număr de 280 de paturi.

Nucleul clădirii va fi reprezentat de blocul operator- cel mai complex ca și structură – care grupeacă 12 săli de operație, în circuit închis. De asemenea va fi prevăzut cu heliport care să deservească atât centrul cât și toată zona medicală de urgență din municipiul Cluj-Napoca. Desfășurarea spațială a clădirii se va realiza pe 4 subsoluri, parter și 5 etaje supraterane.

Proiectul cuprinde atât realizarea clădirii spitalului cât și dotarea acestora cu echipamentele medicale de ultimă generație care să permită desfășurarea în condiții excelente a actului mediacal. Valoarea totală a investiției inclusiv TVA este de 950.750.304,93 lei.

Ședința de for administrativ județean a fost una încărcată. Întrunirea online a aleșilor nu a fost lipsită de înțepături între președintele CJ Cluj, liberalul Alin Tișe și reprezentanții USR, cel mai „activ” în acest sens fiind consilierul Mihai Iepure, care a intervenit de mai multe ori pentru a cere explicații suplimentare și a face anumite mențiuni.

A.M.C.

C.{.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut