Se pregătește o nouă premieră în domeniul transportului în comun din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca se pregătește pentru încă o premieră în domeniul transportului în comun. După ce a fost primul oraş din România care a introdus în circulaţie autobuzele electrice, acum municipalitatea are în vedere să facă pasul către energia hidrogenului în transportul public.

În lista de investiții pentru acest an prezentată de primăria clujeană cu ocazia lansării în dezbatere publică a proiectului de buget pentru 2022 figurează suma de 120.000.000 lei pentru achiziție autobuze cu hidrogen.

Autobuzul cu hidrogen nu este considerat mai periculos față de ale vehicule convenționale și se comportă ca orice alt vehicul destinat transportului public.

Principalele avantaje ale unui autobuz cu hidrogen includ, în special, timpul scurt de reumplere, autonomie de deplasare mai mare față de cele electrice, precum și funcționarea vehiculului cu emisii zero, fără zgomot și confort sporit pentru călători.

Conform datelor tehnice, cu o încărcare cu 37,5 kg de hidrogen(1500 litri), ce se poate face între 5 și 10 minute, autobuzul poate circula 350 de kilometri. Hidrogenul este o sursă de energie absolut curată. Singurele subproduse ale reacției chimice care au loc în celula de combustie cu hidrogen sunt căldura și aburul. Hidrogenul este stocat sub formă gazoasă, în rezervoare instalate sub acoperiș. Anul trecut, la Cluj-Napoca a fost prezentat autobuzul Urbino 12 propulsat cu energie derivată din hidrogen.

Directorul CTP, Liviu Neag arăta atunci că autobuzul cu hidrogen constituie o noutate pentru transportul public, fiind un mijloc de transport nepoluant. Municipiul Cluj-Napoca își propune ca până în 2026 flota de mijloace de transport în comun să fie în integralitate verde, fără autobuze cu combustibil tradițional.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut