Se conturează un nou pol economic în Transilvania

Municipiul Turda are aproape 50.000 de locuitori și este al doilea oraș ca mărime din județ după Cluj-Napoca. În ultimii ani, orașul de pe Arieș a cunoscut o modernizare spectaculoasă datorită fondurilor europene atrase de administrația locală pentru proiecte de mobilitate urbană, turism, infrastructură, dar și pentru zona educației, mediu și sănătate. Anul trecut, Turda a avut venituri de 147.899.000 lei iar în acest an a prevăzut un buget de 472.073.000 lei.

Până acum, economia orașului a fost pusă în mișcare în special de sectorul turistic însă în prezent administrația schimbă strategia pentru a atrage investiții mari menite să ducă la crearea de locuri de muncă și să transforme Turda într-un pol economic.

Avantajele care ar putea determina investitorii să se îndrepte spre Turda constau în faptul că orașul se află în proximitatea celui mai mare nod rutier din această zonă a Transilvaniei și foarte aproape de al doilea cel mai important aeroport al țării.

Primarul Cristian Matei spune că printre măsurile menite să atragă noi investiții la Turda se numără extinderea Parcului Logistic Arieș.

„Gândim noi strategii prin care vom crea condiții pentru extinderea Parcului Logistic Arieș astfel încât și alți investitori să vină la Turda.

Având în vedere contextul global în care multe companii europene își regândesc relocarea producției din țările terțe, Turda ar putea fi un loc perfect pentru a găzdui astfel de unități industriale.

Unul dintre marile avantaje ale orașului nostru constă în faptul că se situează în proximitatea celui mai important nod rutier din această zonă a Transilvaniei și, totodată, în apropierea celui mai mare aeroport din această parte a României.

De asemenea, prin proiectele de modernizare a infrastructurii creăm condiții de acces optime atât în oraș, cât și spre zonele gândite pentru a deschide calea relansării economiei locale prin stimularea producției într-un mod sustenabil, eco- friendly, competitiv și digitalizat.

O astfel de zonă este Parcul Logistic Arieș, unde vom face demersurile necesare pentru extinderea și modernizarea acestuia astfel încât să putem asigura dezvoltarea unei economii neutre din punct de vedere climatic și care să genereze noi locuri de muncă”, spune primarul Cristian Matei.

Avantaje pe care le oferă Turda investitorilor deja au dat roade. Astfel, compania STADA România, subsidiara din România a grupului STADA Arzneimittel AG, a anunțat, recent, o investiție de 48,3 mil euro într-o fabrică de medicamente ce va fi construită în Parcul Industrial Arieș din Turda. Proiectul de tip greenfield este parțial susținut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuție de ajutor de stat.

Noua unitate de producție și ambalare va cuprinde inițial nouă linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), cu o capacitate de 100 milioane pachete pe an. Suprafața totală a unității este de aproximativ 30.000 mp și permite o extindere rapidă a liniilor de producție până la un număr de 12.

Întreaga suprafață a terenului achiziționat este de 100.000 mp și permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităților de producție, prin construcția unor noi clădiri, în funcție de cererea pieței și raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei.

Investiția de la Turda reprezintă un semnal încurajator pentru ceea ce înseamnă relansarea industriei în această zonă

CEO Terapia Cluj, Dragoș Damian, unul dintre cei mai vizibili manageri de companii din România consideră că Turda, după ce a trecut prin suferința dezindustrializării masive, își revine încet-încet și că, accesul pe autostradă la toate cele 4 puncte cardinale, va deveni unul dintre polii de manufactură industrială din România.

El spune că unitatea de producție ce urmează să fie construită de compania farmaceutică germană constituie investiția anului în România iar Cristian Matei este, în opinia sa, primarul anului 2021 în România.

„Fară să-l fi cunoscut vreodată personal și chiar fară să-l fi văzut vreodată, îl consider pe primarul orașului Turda cel mai bun prieten, pentru că a reușit să atragă investiția industrială a anului în România, și asta într-un domeniu în care nu s-a mai investit la o astfel de scală, de la zero, de peste 10 ani.

O companie farmaceutică din Germania va deschide o fabrică de medicamente în parcul industrial din Turda, o investiție de aproape 50 milioane de Euro, la care participă și statul cu un grant de “greenfield”, jumătate din sumă.

Tehnologie de ultimă generație, joburi calificate pentru viitori absolvenți de licee și facultăți, înființarea sau revitalizarea multor alte afaceri pe orizontală și verticală, bani care rămân în România. Asta este ceea ce aduce o fabrică noua. Nici un alt sector economic nu aduce, la un loc, oportunitățile aduse de o fabrică nouă. Și nici nu discutăm despre ceea ce aduce o fabrică nouă de medicamente.

Este opinia multor specialiști că Turda, după ce a trecut prin suferința dezindustrializării masive, își revine încet-încet și că, accesul pe autostradă la toate cele 4 puncte cardinale, va deveni unul dintre polii de manufactură industrială din România. Așadar, această investiție nu este ultimul cuvânt pe care îl va spune Turda în următorii 10 ani.

Și pentru că spun că primarul Cristian Matei, atrăgând o astfel de investiție, a devenit prietenul meu cel mai bun, îl rog să nu deschidă încă șampania. Mai este mult de făcut pentru ca România să devină o forță în sectorul producției de medicamente. Iată.

1. Șefii din București ai primarului nu iubesc fabricile de medicamente din țară. Au vrut să înghețe taxa clawback, care a fost dintotdeauna principalul impediment al investițiilor din sector. Nu au acceptat să numească domeniul „industrie strategică” chiar dacă am trecut printr-o pandemie din care am învățat unele lecții. Nu au fost de acord să ia măsuri de plafonare a costurilor la utilități, deși prețurile la medicamente sunt înghețate la minimumul european. Nu oferă facilități fiscale pentru angajații din domeniu sau pentru investiții de capital mai mici. Doar un exemplu pentru contrast, Ungaria a dat în ultimul an 200 de milioane de euro la mai multe companii active în domeniul sănătății pentru a crește reziliența sistemului sanitar în fața crizelor.

2. Pe miniștrii sănătății îi doare în cot de industria din țară, dacă nu avem fabrici, importăm, ce mare lucru? Sunt așa de rupți de realitate, încât stă nefolosită o OUG, 98/2010, care permite identificarea, desemnarea și protejarea infrastructurilor critice, foarte utilă pentru a sprijini dezvoltarea fabricilor de medicamente, văzute peste tot în lume drept unități de importanță strategică.

3. Boroboațele de guvernare continuă. Se vorbește despre „taxa de solidaritate”, în condițiile în care fabricile din țară plătesc atât impozit pe profit, cât și impozit pe cifra de afaceri (taxa clawback), industria fiind singurul domeniu industrial dublu impozitat. „Taxa de solidaritate” ar fi așadar a treia lovitură.

Parlamentul, la rându-i, nu are industria pe radar, dezbate la un proiect de lege privind „gestionarea deșeurilor medicamentoase” care este și acesta rupt de realitate și, mai grav, rupt de legislația europeană în domeniu. O reglementare pe genunchi, gen „hai să mai luam niște bani de la ăștia”; nu e nici o mirare că la astfel de legiferare, nimeni nu vă mai dori să investească în țară la nivel industrial.

Și nici nu am spus nimic despre problemele legate de deficitul de forță de muncă – sunt convins că afectează și alte sectoare economice din Turda.

Așadar, domnule Cristian Matei, o listă lungă de probleme pe care poate le adresăm împreună cui trebuie. Din păcate, fabricile de medicamente din România au lobby zero, în principal pentru că pur și simplu nu au timp de așa ceva; așa că, dacă ne puteți ajuta, vă mulțumim”, a scris Dragoș Damian.

Se prefigurează o nouă investiție impresionantă

Mesajul transmis de Dragoș Damian nu a rămas fără reacție din partea edilului de la Turda. Cristian Matei a transmis că nu se va opri aici și că speră ca în scurt timp să poată anunța o nouă investiție impresionantă la Turda, care s-ar putea dezvolta pe o suprafață de 12 ha. „Pas cu pas, devine o certitudine pentru toată lumea că eforturile administrației publice locale de la Turda în direcția atragerii de noi investitori (în toate domeniile, dar mai ales în domenii de vârf, strategice), precum și preocupările constante pentru crearea de noi locuri de muncă, mai bine plătite, pentru tinerii absolvenți de licee și universități, turdeni, nu sunt de prisos și, drept dovadă, nu rămân fără ecou”, susține edilul.

„Am certitudinea și convingerea că măcar o parte din problemele ridicate pot fi soluționate la masa rotundă prin argumente, susținere și viziune. Am această experiență până acum și de aceea sunt dispus să cooperăm, să punem cap la cap ceea ce știm face cel mai bine fiecare și, cu siguranță, împreună vom reuși să așternem lucrurile pe făgașul lor.

Sunt încântat să văd oameni implicați, sunt încântat să văd cum întâmplarea și hazardul ne-au pus față în față, ambii dornici de a face ca lucrurile să se întâmple. Cel puțin pentru mine este unul dintre principiile de bază după care îmi conduc activitatea. Cred ca sunteți în asentimentul meu, dacă ținem cont de realizările profesionale ale fiecăruia dintre noi. Vă aștept cu drag la Turda!”, a transmis Matei.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut