Se caută soluții pentru Societatea „Clujana”

Consilierii județeni au dezbătut, la finalul ședinței de for administrativ de joi, soarta Societății „Clujana”. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a subliniat că pentru această fabrică ar fi nevoie de un investitor, pentru că forul administrativ nu poate aloca bani, pentru rezolvarea problemei relocării și a datoriilor rămase.

Consilierul Horea Chirteș (PSD), a cerut directorului Călin Oancea să prezinte situația la zi a societății pe care o conduce, pentru a se căuta soluții concrete. El a dorit să știe dacă există o locație unde va fi mutată „Clujana și dacă această societate este profitabilă.

Directorul fabricii a precizat că nu s-a găsit o soluție pentru relocare, deocamdată.

Ar trebui găsită o soluție de relocare.

Locația nu există deocamdată, la Tetarom nu este posibilă relocarea, așteptăm de la dumneavoastră (n.red CJ Cluj), o propunere de relocare. Situația financiară este precară, erau niște datorii de pe vremea insolvenței, am evaluat chiar și brandul, oferindu-l CJ spre achiziție, cu această sumă urmând să plătim datoriile din perioada insolvenței. În anul 2020, ne-am continuat activitatea, chiar și în creșterea vânzărilor, 2020 a fost, financiar, cel mai bun din ultimii opt. Vizavi de relocare, nu avem fondurile necesare pentru relocare. Sper ca împreună să găsim soluții, și pentru spațiu și plata datoriilor vechi. Momentan, situația e sub control, datorii salariale nu există, pericolul vine de la cele din urmă”, a spus Oancea.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a precizat că din păcate, forul administrativ județean nu poate să aloce bani către această societate în mod direct. „Am și întrebat Curtea de Conturi și ne-au spus că nu se pot aloca bani din bugetul public către o societate. Din punct de vedere al resurselor financiare, e evident că trebuie să găsim o formulă prin care această societate să pimească o infuzie de capital. care va fi aceea, dar repet, CJ nu va putea să aloce bani pentru că nu se ocupă de administrări de fabrici. Va trebui găsită o formulă prin care să încercăm să capacităm pe cineva, o entitate privată care să aducă capital în această soeictate, pentru a nu da faliment. Ea nu poate să funcționeze fără infuzie de capital, pe care noi nu o putem face. Ea trebuie să se autofinanțeze sau să găsim un investitor, o formă de listare pe bursă sau orice altă formă pentru a reuși să o salvăm de la faliment. Altfel, dacă vom aștepta ca domnul director să cârpească… a făcut lucruri extraordinare și a reușit să ajungă cu plata salariilor la zi, având doar datorii istorice. Pentru că nu vom putea funcționa tot la avarii…Singura modalitate prin care am putut să menținem în proprietate bunurile societății Clujana, mai puțin utilajele, adică clădirile, a fost să cumpărăm clădirile din patrimoniul Clujana, în patrimoniul județului, pentru a nu le risipi. Pentru că ele altminteri puteau să ajungă executate de fisc. Atunci noi am cumpărat aceste bunuri, aceste hale”, a explicat Alin Tișe.

Predintele CJ Cluj a întărit faptul că trebuie găsite soluții, fiind vorba de un brand important al Clujului și nimeni nu își dorește un faliment.

Va trebui găsită o soluție, chiar printr-un studiu din care să rezulte cea mai bună formă de a merge cu ea la drum, pentru că de doi ani, tot de asta vorbim”.

La finalul discuțiilor, consilierul județean Călin Cozma (PMP) a spus că va lua legătura cu directorul societății și va face un plan de redresare a companiei, pentru a vedea ce soluții există. 

În luna iulie, Consiliul Județean Cluj a obținut o sentință de evacuare împotriva cunoscutului brand de încălțăminte. Sentința este executorie și, deși putea fi atacată cu apel, se pare societatea nu a contestat sentința de fond. Clădirile din Piața 1 Mai în care în care își desfășoară activitatea Societatea Clujana au ajuns în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj în 2018 în contextul procedurii de insolvență la care a fost supusă fabrica de încălțăminte. ANAF a scos în 2017 la vânzare un spaţiu de vânzare de 118 metri pătraţi de pe strada Teodor Mihaly, hala de producţie în suprafaţă de 2296 mp şi terenuri de 8000 de mp din Piața 1 Mai. Preţul de pornire pentru spaţiile şi terenurile scoase atunci la licitaţie a fost de 28.560.610 lei. Din totalul datoriilor pe care societatea le aavea la stat, 5,1 milioane lei reprezintau taxe şi impozite la stat, 5,5 milioane lei constituiau contribuții neachitate pentru pensii, 220.000 de lei sume neachitate la bugetul pentru șomaj, precum și restanțe de 2,1 milioane lei la bugetul asigurărilor de sănătate.

Consiliul Județean Cluj a ales să cumpere activele Clujana pentru a le transforma în spații administrative capabile să satisfacă atât necesitățile actuale ale Consiliului Județean cât și cele ale entităților subordonate, a căror activitate se desfășoară momentan în clădiri închiriate. Astfel, se dorește ca în clădirile achiziționate să fie relocate birouri și spații de arhivare pentru Centrul Militar Zonal Cluj, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Cluj sau pentru Filarmonica Cluj, instituții care în acest moment plătesc chirii în valoare totală de peste 650.000 lei anual.

În acest an, în luna martie, forul județean a somat Clujana să părăsească imobilele din Piața 1 Mai. Cum soietatea nu a avut unde să-și reloce activitatea, și-a continau producția în același clădiri. Consiliul Județean însă a deschis proces de evacuare la Judecătoria Cluj-Napoca iar instanța a da câștig de cauză forului județean.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut