Se caută soluții pentru rezolvarea problemelor din aeroporturile europene

Multe întârzieri și anulări ale zborurilor în Europa din cauza lipsei de personal la multe companii aeriene, perturbările generate de războiul din Ucraina în industria aviației și restricțiile de călătorie menținute încă în unele țări din cauza pandemiei sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă aeroporturile europene în acest moment. 

David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, a participat la ședința Consiliului de conducere al Airport Council International Europe, care s-a desfășurat la 22 iunie a.c., la Roma, context în care au fost analizate principalele probleme cu care se confruntă aeroporturile europene în acest moment. Printre acestea se numără creșterea bruscă a traficului, care a determinat foarte multe întârzieri și anulări ale zborurilor în Europa din cauza lipsei de personal la multe companii aeriene, aeroporturi și companii de handling și care generează efecte negative inclusiv pentru aeroporturile care dispun de personalul necesar. Totodată au fost identificate perturbări generate de războiul din Ucraina în industria aviației, dar și o serie de  restricții de călătorie care se mai păstrează încă în unele țări. Participanții la reuniunea de la Roma a mai luat în discuție măsurile care vor trebui luate de aeroporturi pentru punerea în aplicare a Pachetului Fit for 55 lansat de Comisia Europeană în iulie 2021 cu scopul de a reduce emisiile de carbon în Uniunea Europeană cu 55% până în 2030, comparativ cu anul 1990 – furnizarea de energie electrică din surse regenerabile pentru aeronavele staționate la sol, pregătirea infrastructurii necesare pentru alimentarea aeronavelor cu combustibili sustenabili, eliminarea cotelor de certificate ETS gratuite pentru aviație, taxa pentru kerosen, obligația de conectare la calea ferată până în 2030 pentru aeroporturile cuprinse în rețeaua centrală TEN-T și până în 2050 pentru aeroporturile cu un trafic mai mare de 4 mil. pasageri cuprinse în rețeaua TEN-T extinsă. O altă temă analizată a vizat parametrii competiției între aeroporturi în perioada post-pandemie și implicații pentru traficul aerian.

„Pandemia și evenimentele internaționale recente au avut un impact negativ asupra aeroporturilor și în acest context este nevoie ca și reglementările europene cu privire la activitatea acestora să fie actualizate corespunzător, iar ACI Europe intenționează să se implice activ în dialogul cu toate instituțiile cu responsabilități în domeniu”, a transmis aeroportul clujean.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut