Scopurile pentru care iau clujenii împrumuturi de la bănci

La începutul ultimei luni din 2021, gospodăriile din județul Cluj aveau, în total, credite de aproape 9.689 milioane lei, însă repartiția acestora în funcție de tipul împrumutului și al valutei în care a fost luat creditul diferă substanțial.

Conform Băncii Naționale a României, creditele luate de la bănci de gospodăriile populației se împart în trei mari categorii: credite de consum, credite pentru locuințe (care includ cumpărarea sau repararea, respectiv modernizarea de locuințe), dar și împrumuturi luate în alte scopuri.

Datele prezentate de BNR arată că, în ultima lună a anului trecut, clujenii accesaseră în moneda națională credite de consum în valoare totală de aproape 2.102 milioane lei. De asemenea, clujenii au făcut și împrumuturi în valută, valoarea celor de consum ridicându-se la 505 milioane lei (echivalent în valută). Astfel, valoarea totală a creditelor de consum se ridica la aproape 2.607 milioane lei.

Tot în aceeași perioadă, clujenii aveau luate credite pentru alte scopuri, în valoare totală de ”numai” 8,6 milioane lei. Din această sumă, creditele în moneda națională reprezentau 6,6 milioane lei, iar cele în valută 2 milioane lei.

Aceste două niveluri sunt depășite de câteva ori de creditele pentru locuințe. Clujenii au accesat preponderent acest tip credite, nivelul împrumuturilor luate în moneda națională fiind de 5.955 milioane lei, în timp ce împrumuturile în valută s-au ridicat la 1.118,5 milioane lei. În final rezultă o valoare totală a creditelor pentru locuințe de 6.073,5 milioane lei, care reprezintă de 2,3 ori valoarea creditelor de consum, respectiv de peste 700 de ori creditele pentru alte scopuri.

Aceste date confirmă încă o dată apetitul clujenilor (și al românilor, în general) pentru achiziția de locuințe, țara noastră fiind campioană europenă la numărul proprietarilor de locuințe.

Moneda preferată de clujeni pentru accesarea de credite

De remarcat că, față de situația existentă cu ani în urmă, când majoritatea împrumuturilor era făcută în valută, în prezent clujenii preferă creditele în moneda națională, ceea ce arată atât creșterea încrederii în leul nostru cel de toate zilele, cât și o relativă stabilitate a monedei naționale față de ceea ce se întâmpla cu ani în urmă, când am traversat cu toții perioade de depreciere galopantă a leului.

După cum se poate constata, în decembrie, clujenii aveau credite totale în valoare de aproape 9.689 milioane lei, dintre care împrumuturi de peste 8.063 milioane lei erau luate în moneda națională, în timp ce creditele în valută erau de 1.625,5 milioane lei (echivalent valută), adică aproape de 5 ori mai mici.

De altfel, această preferință se înregsitrează în toate zonele țării, creditele în moneda națională depășindu-le net pe cele acesate în valută.

Topul creditelor din România

Așa cum era de așteptat, cu o populație relativ numeroasă (de circa 700.000 de persoane) și cu o economie mai dezvoltată decât cea din alte zone ale țării, județul Cluj are și o activitate bancară mai consistentă decât multe ale zone ale României.

Concret, clujenii se situează pe a doua poziție în țară din punctul de vedere al creditelor accesate de gospodării, valoare totală a acestora fiind de aproape 9.689 milioane lei. Clujenii sunt depășiți (și) la acest capitol de bucureșteni, capitala, împreună cu ceea ce pe vremuri se numea sectorul agricol Ilfov, accesând împrumuturi totale de aproape 52.138 milioane lei. Podiumul este completat de timișoreni, județul Timiș situîndu-se, la mică distanță de Cluj, pe a treia poziție a clasamentului.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut