Scandalul momentului de pe scena politică românească, departe de final

Episodul „Cîţugate”, cum l-au numit social democrații, în care premierul ar fi folosit resursele Guvernului pentru campania sa din partid este departe de a se fi încheiat.

Partidul Social Democrat i-a solicitat premierului României să facă „un pas în spate” şi să-şi delege atribuţiile, conform legislaţiei în vigoare, în perioada campaniei electorale pentru şefia PNL.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, atrage atenția că în schimbul votului pentru șefia partidului, premierul Cîțu a folosit și folosește resursele Guvernului, iar un exemplu elocvent este  pelerinajul organizat la Palatul Victoria al primarilor PNL „pentru a face troc” cu fonduri publice.

„Din păcate, multe dintre comunitățile locale, inclusiv cele clujene se confruntă cu tăieri bugetare sau alocări insuficiente, unele proiecte sunt sistate, acum există și problematica alocării fondurilor în urma calamităților, care s-a realizat precum și celelalte proiecte, conform agendei politice interne, fondurile fiind acordate doar primăriilor și administrațiilor PNL, USR PLUS și UDMR.

Considerăm că datorită acestui comportament premierul nu mai are capacitatea de a-și exercita atribuțiile în mod obiectiv, afectând astfel interesele comunităților locale și ale României.

Campania internă pentru șefia partidului a reușit să fragmenteze și mai tare Partidul Național Liberal, astfel, miniștrii PNL sunt implicați direct în propaganda și conflictul dintr Cîțu și Orban, fiecare având astfel partizanii săi. Acest scandal paralizează administrația centrală, iar țara este în derivă”, spune liderul PSD Cluj.

El mai subliniază că în tot acest timp datoria publică crește halucinant și strivește perspectiva generațiilor viitoare, în timp ce sărăcia devine adevărată amenințare a pandemiei.

„Romania are nevoie să fie guvernată și primul pas necesar este ca altcineva decât Cîțu să preia frâiele guvernului.

În aceste momente, cea mai bună decizie pe care Florin Cîțu o poate lua, pentru a evita perpetuarea și escaladarea acestui scandal, dar și pentru a evita un viitor colaps social și economic ar fi auto-demiterea din funcția de premier, până la data alegerilor interne, atunci când, probabil, disputele interne vor fi consumate și soluționate”, mai afirmă Alexandru Cordoș.

La rândul lor, unii specialiști atrag atenția că este necesar ca situația să fie lămurită cât mai grabnic. În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, practica cea mai corectă și aplicată în democrațiile cu tradiție este separarea ermetică între partide și guvern, care poate merge până la interdicția formală ca premierul și miniștrii să facă parte din organele executive ale partidelor pe durata mandatelor.

În cazul în care se dovedește a fi reală, utilizarea resurselor logistice ale statului român în lupta internă din principalul partid aflat la guvernare nu este doar imorală, ci este chiar ilegală. Este în interesul premierului ca situația să fie lămurită cât mai grabnic, dincolo de demisia consilierei de stat de la care există suspiciunea că a plecat acest document. Dacă documentul, care oricum nu ar fi trebuit să comporte antetul executivului, a fost un document de lucru intern al PNL, adresat unor membri de partid (care se întâmplă să lucreze la guvern, dar au primit documentul strict în calitate de membri sau consultanți ai PNL), atunci putem vorbi doar de o intersectare (desigur, inacceptabilă) a sarcinilor de muncă în calitate de funcționar guvernamental cu activitățile desfășurate în calitate de persoană privată. Dacă însă se dovedește că avem de-a face cu angajați ai guvernului care primesc ca sarcină de serviciu promovarea imaginii premierului în interiorul PNL, pentru a-i crește șansele de a câștiga alegerile interne din partid, atunci discutăm deja de încălcarea legii”, spune Sergiu Mișcoiu.  

El mai subliniază că nu este prima dată când auzim de astfel de situații.

„Nu este pentru prima dată în istoria politică a României când sunt semnalate situații în care consilierii, funcționarii publici sau chiar șefii de instituții de stat, care, de multe ori, au fost colaboratori apropiați și colegi de partid ai unor înalți demnitari, sunt suspectați că folosesc resursele materiale ale instituției, influența ierarhică sau timpul de lucru de care dispun pentru a sprijini luptele politice din interiorul unor partide sau între partide. Practica cea mai corectă și aplicată în democrațiile cu tradiție este separarea ermetică între partide și guvern, care poate merge până la interdicția formală ca premierul și miniștri să facă parte din organele executive ale partidelor pe durata mandatelor”, mai afirmă Sergiu Mișcoiu.

Vă reamintim, recent, în presă a fost publicat un document cu antetul Guvernului către partid, în care era expusă o strategie de imagine pentru promovarea lui Florin Cîțu.

În replică, premierul, care este contracandidatul actualului președinte al PNL, Ludovic Orban, în cursa pentru șefia partidului, a declarat că cei care susţin că documentul de la Guvern privind campania internă din PNL este real, trebuie să prezinte probe.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut