Scandal la Curtea de Conturi. Consilierii personali ar primi salarii duble față de auditori

Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER) reclamă modificarea regulamentului Curții de Conturia României (CCR), ceea ce ar avea ca urmare faptul că ”se dă liber la furat”.

SNAPER afirmă, pe site-ul propriu, că adoptarea noului Regulament al Curții de Conturi încalcă prevederile constituționale, slăbește substanțial rolul, puterea și a atribuțiile Curții, care s-ar transforma ”dintr-o instituție cu atribuții de control într-o instituție cu rol de îndrumare, consiliere și consultanță, și astfel ”se va da, practic, liber la furat”.

Sindicaliștii susțin că modificarea Regulamentului s-a realizat printr-o hotărâre de plen și nu prin lege, așa cum prevede Constituția, iar modificările au fost făcute ”netransparent, fără o dezbatere publică și fără consultarea celor implicați: auditori publici externi, sindicat, societate civilă și mai ales fără ”acordul” Parlamentului”. Mai mult, în realizarea Regulamentului ar fi fost implicat ”un grup restrâns de persoane din cadrul Curții de Conturi, respectiv persoane apropiate președintelui CCR, precum și consilierii personali ai acestuia, care nu au pregătirea, experiența și expertiza necesară pentru a opera astfel de modificări”.

Consilierii consilierilor au salarii de salarii

Sindicaliștii mai afirmă că un element modificat prin noul Regulament și care este, de fapt, o adăugare la Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții, este noua definiție dată funcției de ”auditor public extern”, incluzându-i, ”nelegal, pe toți consilierii personali ai președintelui CCR, precum și ai celorlalți membrii ai Plenului, deși aceștia nu îndeplinesc calitatea de auditor public extern”.
SNAPER susține că ”consilierii personali ai Consilierilor de Conturi nu au atribuții de control și prin urmare nu pot îndeplini calitatea de auditor public extern, iar aceștia nu au trecut ”printr-o procedură de examinare, prin care să le fi fost certificată pregătirea profesională (au fost angajați în cadrul instituției prin ”ușa din spate”, adică fără examen)”.

Sindicaliștii mai afirmă că cei ”peste 70 de salariați ai CCR, asimilați, în mod nelegal, auditorilor publici externi consumă din punct de vedere al cheltuielilor salariale un buget echivalent cu cel al unui număr de 10 Camere de Conturi”. Concret, un auditor public extern, intrat prin examen, care desfășoară activitatea de audit la Curții de Conturi ”câștigă între 6.000 și 8.400 lei, iar consilierii personali (asimilați ilegal auditorului public extern) câștigă peste 12.000 lei”, ceea ce creează ”frustrare în rândul auditorilor Curții de Conturi, cei care duc în spate toată activitatea acestei instituții”.

Mihai Busuioc, președintele CCR

Comșa, Nichita, Costineanu, Hideguti. Și Busuioc

Sindicatul oferă și câteva exemplificări. ”Comșa Simona (consilier personal al președintelui Busuioc – Mihai Busuioc, președintele CCR, n.r.) a câștigat în anul 2021 de la Curtea de Conturi (conform declarației de avere) venituri salariale de 145.952 lei, reprezentând un salariu lunar de 12.162 lei (mai mult chiar decât un director de Cameră de Conturi). Nichita Dumitru (consilier personal al președintelui Busuioc, la bază teolog și care fără să aibă vreo tangență cu domeniul a fost numit și președinte al Comitetului de Etică) a câștigat în anul 2021 venituri anuale în cuantum de 139.865 lei, reprezentând un salariu lunar de 11.655 lei, iar domnul Costel Costineanu (consilier al președintelui Busuioc) a câștigat în anul 2021 venituri anuale în cuantum de 130.028 lei, reprezentând un salariu lunar de 10.835 lei. (…) Ioan Hidegcuti (consilierul personal al domnului Consilier de Conturi Dan Firțescu), un respectabil pensionar de peste 75 ani care, deși are o pensie impresionantă, este remunerat de către Curtea de Conturi peste nivelul unui auditor public extern, (…) în afara faptului că ocupă singur un birou în incinta sediului de la Casa Presei (deși auditorii publici externi sunt înghesuiți câte 4-5 într-un birou de 20 mp) este văzut și foarte rar la locul de muncă.”

Cu jalba la Parlament

Cristian Marinescu, președinte SNAPER, a oferit câteva detalii pentru Făclia Cluj. ”Adoptarea noului regulament nu este legală. Am transmis mai multe solicitări de dialog către domnul președinte Busuioc, dar nu am primit nici un răspuns. Cel mai probabil vom face o adresă către Parlament, în care se vor detalia toate aceste aspecte, deoarece modificarea regulamentului este apanajul Parlamentului, și se face prin lege, nu prin hotărâri de plen. Vom face încă o ședință în care ne vom fundamenta foarte bine punctul de vedere, și în perioada următoare ne vom adresa Parlamentului”, afirmă președintele SNAPER.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut