Scăderea prețului petrolului a egalat prețurile benzinei și motorinei. Care este situația în Cluj-Napoca

După ce, la sfârșitul anului trecut, prețul motorinei îl depășea sensibil pe cel al motorinei, treptat prețurile au început să se apropie, pentru ca în aceste zile să fie aproape egale.

În cursul zilei de marți, prețurile la benzinăriile din Cluj-Napoca erau aproape egale pentru benzină și motorină, variind între 6,52 – 6,59 lei pentru litrul de benzină standard, respectiv 6,68 – 6,69 lei pentru litrul de motorină standard, aceasta după ce, în urmă cu câteva luni, prețul motorinei era substanțial mai mare decât cel al benzinei.

Frenomenul, ciudat în aparență, poate fi explicat și prin scăderea cu aproape 48% a prețului la barilul de petrol, față de nivelul de 139 dolari, înregistrat după invadarea Ucrainei de Rusia. Însă, conform unui studiu realizat de Coface, tensiunile pe piața petrolului vor persista pe tot parcursul anului 2023, pe fondul reducerii producției de la începutul lunii aprilie, prognoza pentru acest an fiind de circa 90 dolari/baril. La începutul lunii aprilie, Arabia Saudită, Irak, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Kazahstan, Algeria și Oman au anunțat reduceri ale producției combinate de petrol de peste 1,1 milioane de barili/zi. La acestea se adaugă decizia Rusiei de a reduce producția cu aproximativ 500.000 barili/zi, ca reacție la punerea în aplicare a unei interdicții Uniunii Europene (UE) privind importurile maritime de petrol și produse petroliere rusești. În total, reducerile reprezintă aproximativ 3,7% din cererea globală.

Conform estimărilor Coface, interzicerea de către UE a importurilor maritime de țiței rusesc ținea deja sub presiune piețele petroliere, în ciuda cererii slabe. Această tensiune a fost exacerbată și așteptările sunt ca prețurile petrolului să rămână volatile, cu un interval comercial de 90-110 dolari în a doua jumătate a anului 2023.

Situația favorizează companiile de petrol și gaze, ale căror niveluri de profitabilitate vor beneficia de pe urma prețurilor mai mari. Companiile occidentale de petrol și gaze au raportat profituri de 219 miliarde dolari în 2022, iar la un o preț de 90 dolari/baril, Coface se așteaptă ca profiturile lor să ajungă la aproximativ 160 miliarde dolari în acest an.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut