Satul clujean în 100 de mărturii

Un inedit muzeu al satului în online, dedicat patrimoniului cultural imaterial, compus din povestiri, amintiri și istorii personale va putea fi accesibil de la finalul acestei săptămâni pe pagina oficială a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, http://www.traditiiclujene.ro, la secțiunea Cercetare.

Este vorba despre un rezultat important al amplului proiect de cercetare, intitulat „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, derulat în acest an de instituția clujeană de cultură.

Majoritatea mărturiilor au fost culese de la trăitorii satului transilvan de către specialiștii Centrului, în urma deplasărilor în teren. O parte provin și din bogata arhivă a instituției, care deține numeroase fotografii etnografice, zeci de ore de filmări pe teren, înregistrări audio și consemnări de practici și obiceiuri culese din satele județului.

Iubitorii de cultură tradițională pot descoperi în mod gratuit tradiții și obiceiuri (înstruțatu’ boului, împreunatu’ oilor, căsătorie, naștere și înmormântare), rețete culinare (zama albă, zama de limbariță, balmoș, plăcinte de dulce și de post, plăcinte unse cu groștior), experiențe de viață ale sătenilor (război, cătănie, munca în gospodărie, fuga pentru împlinirea dragostei), leacuri băbești, cântece, de dor, de jale, de înstrăinare, muzee și colecții de artă populară etc.

Asemeni oricărui muzeu, în accepțiunea clasică a termenului, această „Colecție de mărturii” are funcția de a conserva și pune în valoare patrimoniul, în scopul cunoașterii, educării și recreării.

Am implementat o soluție inovatoare în cadrul proiectului, aceea de a aduna într-un singur loc toate mărturiile pe care le-am întâlnit și înregistrat în satele clujene, pentru a aduce la viață tradiții aflate în memoria latentă a comunităților. Astfel, am propus un demers creativ, un „muzeu” accesibil online, unde sunt postate pentru început 100 de astfel de mărturii. Colecția va fi dezvoltată pe parcursul anilor și sperăm că va duce la creșterea interesului publicului pentru cultura tradițională.

Tot în online, pe website-ul oficial al instituției, va fi disponibilă în curând o expoziție multimedia. Aceasta cuprinde sute de fotografii, grupate pe cinci secțiuni: oameni, locuri, locuire, ocupații și obiceiuri.

Proiectul este realizat în parteneriat Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Colaboratori în proiect: Primăria Comunei Negreni și Asociația culturală „Pro Vision”, cercetători și specialiști din diferitele domenii ale culturii tradiționale.

Grigore SÂMBOAN
Consultant artistic, CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut