Sărbătoarea tradițională „Joc de târgu’ cireșelor”, la Berchieșu

De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, marți, 29 iunie, are loc la Berchieșu, județul Cluj, manifestarea tradițională „Joc de târgu’ cireșelor”. La evenimentul organizat de Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Frata, vor lua parte ceterași din Frata și Soporu de Câmpie, dar și jucăuși din satele din zonă.

După slujba săvârșită la biserica veche de lemn, monument istoric ce poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, la ora 12:00 întregul alai, format din jucăuși, ceterași și ceilalți participanți, se va deplasa cu căruțele pe Valea Sângelui, urmând ca la ora 12:30, în deal, la Vamoș, mai mulți preoți din satele din jur să oficieze o slujbă de pomenire a martirilor din timpul revoluției lui Avram Iancu.

Apoi, de la ora 14:00, va începe jocu’ în mijlocu’ satului, unde sunt așteptați jucăușii, alături de grupurile instrumentale din Frata și Soporu de Câmpie. Tot aici vor cânta și horitorii Traian Balcău și Iosif Rusu.

Pe vremuri, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în Berchieșu se adunau oameni din toate satele învecinate și făceau joc. Fiecare grup din sat venea cu ceterașii lui și se formau câte șapte, opt jocuri. Jocul din fiecare sat era organizat de feciori, denumiți „chizeși”, care alegeau și „fata jocului”, adică pe cea mai jucăușă fată din satul respectiv. Ea trebuia să ofere mâncarea pentru ceterași și, totodată, trebuia să fie jucată în fiecare joc din târg. La jocu’ de târgu’ cireșelor se  cunoșteau tinerii în vederea căsătoriei, aici se plănuiau nunțile pentru anul care urmează și tot acum  se „arvuneau” ceterașii.

Grigore SÂMBOAN
Consultant artistic
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut