Sărbătoarea Sfânta Treime la Jucu de Sus

Cele două sărbători religioase, Rusaliile, prăznuite duminică și Sfânta Treime de luni, au fost organizate în noile condiții ale relaxării permise în această perioadă de către guvernanți.

În slujba de Rusalii slujitorii bisericilor au rezervat spațiu de rugăciune pentru eradicarea contaminării cu COVID 19, dar și pentru oprirea puhoaielor de ape ce au provocat victime și mari distrugeri materiale în numeroase zone ale țării.

Aceste rugăciuni au fost auzite și în Biserica Creștin Ortodoxă din Jucu de Sus unde slujește de 46 de ani preotul paroh Gheorghe Anițaș. Acest lăcaș de rugăciune a fost construit în anul 1902, iar din 1974 este întreținut de acest longeviv preot care i-a organizat și centenarul în 2002.

Biserica are hramul Sfânta Treime ce prilejuiește slujba Sfintei Liturghii, an de an, în această zi remarcată și prin cea mai mare dimensiune din cele 365 ale anului calendaristic.

La slujba de ieri, soborul de preoți a fost constituit de foști colegi de institut ai preotului Anițaș, o parte din ei venind din județele Alba, Mureș, Bihor, Sibiu și Cluj, prezent fiind și cuviosul părinte Calinic de la Mănăstirea Nicula.

Ineditul acestei frumoase sărbători s-a concretizat prin sfințirea unei impunătoare troițe de stejar pe a cărei sculptură este așezat, simbolic, trupul mântuitorului Iisus Hristos. După ceremonialul sfințirii troiței din fața casei parohiale și binecuvântării credincioșilor și locuitorilor de aici, a avut loc o mică agapă în care primarul comunei, ing. Valentin Dorel Pojar, a promis consiliului parohial că în scurt timp administrația locală o să aloce o sumă de bani pentru schimbarea mobilierului învechit din acest locaș de cult.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut