Sărbătoarea comunității de la Căianu, prilej al reîntoarcerii la vatra străbună

Așezată în primele rânduri ale Câmpiei Transilvane, Căianu inspiră multă liniște și prietenie în acest spațiu geografic din vecinătatea Mociului, Suatului, Apahidei, Jucu și Palatca, comune ce colaborează, prin asociere, de mai bine de un deceniu, în dezvoltarea multor proiecte ce vizează infrastructura și viața social – economică din acest perimetru.

Remarcabil este faptul că în ultimii ani majoritatea unităților administrativ – teritoriale din județul nostru organizează sărbătoarea Fiilor satelor, prilej al reîntoarcerii pe vatra străbună a celor ce-și rostuiesc viața în țară, sau la sute, sau mii de km. distanță de locurile pline de amintiri ale copilăriei.

În a doua duminică a lui septembrie clopoțelul acestor întâlniri de suflet a sensibilizat fiii comunelor Viișoara, Geaca și Căianu, unde prezența a fost enorm de mare, poate și datorită faptului că în ultimii doi ani pandemia a strangulat libertatea întrunirilor, mai ales a celor supradimensionate.

Asumându-mi misia jurnalistică de a realiza așa-zisa cronică a acestor frumoase întâlniri organizate de Primării și Consiliile locale, în rândurile de față mă străduiesc să redau atmosfera de mare sărbătoare trăită de locuitorii comunei Căianu, care a înscris pe calendarul administrației publice de aici, prima ediție a acestui eveniment de mare amploare.

Și nu greșesc cu nimic, mă asigurau câteva persoane avizate de aici, dacă subliniez faptul că reușita acestei prime ediții se datorează, în principal conducerii Primăriei manageriată de doi ani de tânărul primar Daniel Crișan, sprijinit de vicele Arsenie Bucur, personalul din administrație și o bună parte din consilierii locali.

Și unde există înțelegere și un sănătos spirit de echipă, proiectele au șanse de izbândă. Aceste principii capătă din ce în ce mai multe dimensiuni pozitive la Căianu, confirmate în reușita de duminică, care a debutat cu slujba din instituțiile de cult și sau terminat cu focurile de artificii, oferite în premieră comunității de aici.

Lăudabil este faptul că această primă ediție a sărbătorii de la Căianu s-a desfășurat într-o locație nou amenajată pentru asemenea evenimente de amploare, adică pe locul unei școli vechi unde au învățat multe generații de elevi între anii 1867 – 1987, deci 120 de ani. Acum totul a fost redimensionat și dotat cu logistica necesară, inclusiv o solidă scenă artistică ce-și va găsi utilitatea multă vreme de acum încolo.

Primul care s-a adresat fiilor satelor, invitaților acestora, care se pare că au depășit mia, a fost primarul Daniel Crișan, care a transmis salutul administrației publice locale celor ce au răspuns chemării de a sărbătorii împreună această zi închinată comunei Căianu, care are o istorie destul de valoroasă.

Făcând un scurt periplu istoric, edilul a menționat faptul că localitatea este atestată documentar din anul 1326 când, în Conventul de la Alba Iulia din 13 septembrie, este menționat ca fiind satul din vecinătatea Jucului, aflat în stăpânirea lui Nicolae și Mihail – nepoți ai nobilului de Căianu, pe nume Manus.

În vatra satului a fost descoperit un vas de lut ce conținea 89 monede dacice din plumb acoperite cu foiță de argint, care datează din secolul al treilea înaintea erei noastre. Tot aici a fost descoperit un altar ridicat de romani în cinstea Zeului Esculap. Atât piatra monument cât și monedele dacice se află la Muzeul de Istorie al Transilvaniei.

Revenind mai aproape, primarul a amintit de stăpânirea lui Ștefan cel Mare, de participarea locuitorilor din Căianu la răscoala lui Horea, de influențele lui Avram Iancu, de la a cărei trecere la cele veșnice comemorăm 150 de ani, dar și de cei peste 50 de eroi ai comunei căzuți pe câmpurile de luptă în cele două războaie.

Comuna Căianu are istorie, a conchis primarul, și aceasta va fi dusă mai departe de noi toți.

Respectul față de vârstnici a fost pilduitor și prin invitația pe scenă a celor 68 de cupluri ce au împlinit 50 de ani de conviețuire, ei sunt istoria vie a acestor meleaguri, și îi cinstim cum se cuvine, a subliniat Daniel Crișan, care lea oferit diplome de excelență, plachete personalizate, flori, premiu de câte 500 lei și urarea de multă sănătate și viață lungă. Ei sunt exemplul și resursa de bună cuviință, smerenie și înțelepciune.

Pentru merite deosebite la învățătură au fost premiați cei mai buni elevi ai Școlii gimnaziale.

Programul artistic s-a bucurat de o prezență valorică, iar amfitrion a fost jurnalistul și consultantul artistic al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Grigore Sâmboan, care nu a ezitat să prezinte valoarea artistică a soliștilor și ansamblurilor artistice ce au urcat pe noua scenă montată în acest viitor spațiu de agrement al Căianului.

Au primit aplauze, diplome și flori pentru cele mai frumoase melodii din repertoriul lor interpreții: Mariana Pop, Nicolae Turcu, Alina Cătană, Lucia Potra, Ansamblul de dansatori din Vaida Cămăraș, cu muzicanții din Palatca, iar după Irina Popa și recitalul lui Aurel Șuteu, au urcat pe scenă Jucăușii de la Frata și Taraful lui Lia Pop.

Claudiu Ciotlăuș, muzicanții de la Mociu, Adriana Hagău, Rareș Checicheș, Mihaela Grindean, Dorin Nemeș, ansamblurile folclorice Miorița și Rapsodia Someșeană au completat repertoriul acestui bogat program, încheiat cu valorosul recital al cunoscuților artiști Traian și Valeria Ilea, și Aurel Tămaș cu Băndașii de la Cluj.

Această reușită sărbătoare, bogată în cântec, joc și port popular tradițional, se datorează numeroșilor sponsori și fermieri ai comunei care au contribuit la pregătirea și servirea a peste 1000 de porții în imensele ceaune sub care s-a aprins focul la primele ore ale dimineții.

Dumitru VATAU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut