Sărbătoarea Botezului Domnului, la Catedrala Mitropolitană

Evenimentele liturgice de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, se vor desfășura cu respectarea regulilor sanitare impuse pe perioada pandemiei.

La fel ca anii trecuți, slujba de Sfințire Mare a apei va fi oficiată de ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, miercuri, 6 ianuarie, după Sfânta Liturghie, pe platoul din fața Catedralei.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Cornel Coprean a declarat, pentru Făclia, că anul acesta vor fi distribuite credincioșilor 15.000 de sticle cu Aghiasmă Mare.

Biserica Ortodoxă prăznuiește la 6 ianuarie Botezul Domnului Iisus Hristos sau Boboteaza. Numită teologic și Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea amintește de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan și a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul. În acel moment s-a auzit din cer glasul lui Dumnezeu-Tatăl, care a mărturisit despre Hristos că este Fiul Său, iar Duhul Sfânt S-a pogorât peste El în chip de porumbel. Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit și el despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii. Din acel moment, Iisus se arată lumii ca fiind Mesia, Mântuitorul.

Slujba Aghesmei Mari s-a făcut inițial în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului, de aici răspândindu-se apoi în Antiohia, Constantinopol și Asia Mică. Termenul de „aghiasmă” înseamnă atât lucrarea de sfințire a apei, cât și însăși apa sfințită. Aghiasma de la Bobotează este denumită Mare deoarece are o putere deosebită, după cum rezultă din însăși rugăciunea de sfințire: „Și-i dă ei harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toți cei ce se vor stropi și vor gusta dintr-însa să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință ”.

Aghiasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată. Se poate bea pe nemâncate în fiecare zi, până în 14 ianuarie, când este Odovania praznicului Bobotezei. De asemeni, se mai poate bea în zile de post mai aspru sau la unele sărbători, cu binecuvântarea preotului duhovnic, după spovedanie.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut