Sarajevo Film Festival 2021

Premii pentru Alexandru Mironescu, Vlad Petri, Adrian Sitaru

Festivalul de Film de la Sarajevo și-a desemnat câștigătorii ediției 2021 în cadrul galei de premiere, desfășurate la Teatrul Național din Sarajevo. La cea de-a 27-a ediţie a festivalului internațional de film au fost prezentate 9 producţii şi coproducţii cinematografice româneşti, dintre care cinci filme incluse în programul competițional.

Premiul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun film studențesc din cadrul competiției de lungmetraje, i-a fost înmânat regizorului Alexandru Mironescu pentru filmul Planuri de vacanță/Summer Planning, film în premieră mondială. Juriul a fost format din Ivan Bakrač (regizor, Muntenegru), Aleksandra Odić (regizoare, Bosnia și Herțegovina), Zeynep Dilan Süren (regizoare, Turcia).

Filmul Același vis/The Same Dream (regie și scenariu Vlad Petri), difuzat în premieră mondială în cadrul competiției de film documentar, a primit Mențiunea Specială a Juriului, din care au făcut parte Cecilia Lidin (consultant de film, Danemarca), Jean-Pierre Rehm (delegat general al FIDMarseille – International Cinema Film Festival, Franța) și Mila Turajlić (regizoare, Serbia).

În fine, în cadrul secțiunii Cinelink Drama Croatian Audiovisual Center Drama Award a fost oferit producției cinematografice Pescuit sportiv /Hooked (regie şi scenariu Adrian Sitaru). Premiul obținut susține procesul de realizare al acestui proiect.

Îi cunoașteți pe toți cei trei, au fost și sunt invitați ai TIFF-ului clujean și nu numai, premiile obținute la Sarajevo Film Festival 2021 nu fac altceva decât să certifice valoarea școlii românești de film.

Alte premii

* Heart of Sarajevo-cel mai bun film: ”Great Freedom” (Germania, regia Sebastian Meise)

* Heart of Sarajevo-regizor: Milica Tomivic (pentru ”CELTS”

* Heart of Sarajevo-actriță: Flaka Latifi, Eva Balaj, Urate Shabani (”The Hill where Lionesses Roar”

* Heart of Sarajevo-actor: Georg Friedrich (”Great Freedom”

* Honorary Heart of Sarajevo Award: Wim Wenders (am avut prilejul să-l vedem la TIFF Cluj, 2010, când a și fost onorat cu Lifetime Achievements

Români în juriile festivalului

Cineasta Taina Galis a făcut parte din juriul însărcinat să selecteze cele mai bune lucrări din categoria scurtmetraj european. Filmul câştigător la această categorie este documentarul ”Nanu Tudor” (My Uncle Tudor), coproducţie Belgia-Portugalia-Ungaria), regizat de Olga Lucovnicova. Câştigătorul primeşte o candidatură pentru nominalizarea la Premiul Academiei Europene de Film (EFA) pentru cel mai bun scurtmetraj.

Regizoarea Mirona Radu, manager al Cinema Muzeul Ţăranului, a fost membră a juriului CICAE (International Confederation of Arthouse Cinemas), ce acordă unui film din competiţia de lungmetraje premiul Arthouse Cinema. Filmul câştigător primeşte sprijin din partea CICAE în ceea ce priveşte distribuţia, exploatarea şi promovarea în rândul publicului, în cadrul unei reţele de 3.000 de cinematografe. Anul acesta premiul a fost acordat filmului Great Freedom (Germania-Austria), regizat de Sebastian Meise.

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut