Șapte persoane vaccinate cu serul AstraZeneca în Marea Britanie au murit în urma formării de cheaguri de sânge

Șapte persoane vaccinate cu serul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca au murit în urma formării de cheaguri de sânge în Marea Britanie, dintr-un total de 30 de cazuri identificate până acum, a informat sâmbătă Agenția britanică de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA), potrivit AFP, citată de AGERPRES.

Din cele 30 de cazuri anunțate până pe 24 martie, „din nefericire, șapte au murit”, a precizat MHRA într-un comunicat transmis AFP.

Agenția de reglementare a declarat că a primit, până în prezent, rapoarte despre 22 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală și despre alte opt cazuri de tromboze asociate cu un deficit de trombocite, dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate.

„Analiza noastră aprofundată asupra acestor rapoarte continuă”, a declarat directorul MHRA, June Raine, în comunicat, adăugând că nu a fost raportat niciun caz similar în cazul administrării vaccinului Pfizer/BioNTech.

Publicând joi un aviz cu privire la efectele secundare ale vaccinurilor administrate în țară, MHRA a subliniat că „riscul formării acestui tip de cheaguri de sânge este foarte scăzut”. Mai general, „numărul și natura efectelor secundare raportate până acum nu sunt neobișnuite prin comparație cu alte tipuri de vaccinuri de uz comun”, a adăugat Agenția de reglementare.

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, face obiectul unor suspiciuni în mai multe țări după înregistrarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge. În urma acestora, unele țări au decis să nu administreze serul la persoanele sub o anumită vârstă.

Olanda a anunțat vineri că suspendă temporar imunizarea cu acest ser pentru cei sub 60 de ani, în urma unei decizii similare luate marți de Germania.

Cu 127.000 de decese asociate COVID-19, Regatul Unit desfășoară una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare din lume, de la începutul lunii decembrie fiind administrate peste 31,3 milioane de prime doze și circa cinci milioane de doze de rapel.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut