Săptămâna Protecției Civile

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj, cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Cluj și alături de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, marchează împlinirea a 90 de ani de Protecție Civilă în România printr-o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv. În cadrul acestora, cei interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.

Deja de sâmbătă, 25 februarie, de când a început Săptămâna Protecției Civile, ISU Cluj a desfășurat acțiuni de informare a populației pe pârtiile din județ, având, în acest sens, și sprijinul personalului din structurile SALVAMONT. Totodată, duminică, 26 februarie, reprezentanții ISU Cluj au fost prezenți în lăcașurile de cult din județ pentru a marca Ziua Educației Preventive.

„Este foarte important să transmitem mesaje preventive și către tânăra generație. Drept urmare, astăzi a avut loc la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca un atelier de prim-ajutor. Acțiuni teoretice și practice de instruire vor avea loc în zilele următoare și la Liceul Teoretic «Avram Iancu» și Liceul Teoretic «Onisifor Ghibu» din Cluj-Napoca, Liceul Teoretic «Ana Ipătescu» și Liceul Teoretic «Petru Maior» din Gherla și Colegiul Național «Mihai Viteazu» din Turda. În paralel a fost reluată Campania Națională de Informare Preventivă «Nu tremur la cutremur», în care sunt distribuite materiale informative prin intermediul inspectorilor ISU Cluj, precum și cu ajutorul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. Cele din urmă desfășoară, în acest context, mai multe exerciții pe raza localităților Bonțida, Izvorul Crișului, Mihai Viteazu, Câmpia Turzii sau Gherla” – a anunțat comandantul ISU Cluj, general de brigadă Ion Moldovan. într-o conferință de presă la care au participat și prefectul Irina Munteanu și inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, Marinela Marc.

Un alt aspect menționat de comandantul ISU Cluj a fost reluarea, începând din 1 martie, a exercițiilor de alarmare publică „Miercurea Alarmelor”,  demarate în 2017, și care se vor desfășura în prima miercuri din fiecare lună, între orele 10:00 și 11:00. Scopul exercițiilor este de a conștientiza populația asupra riscurilor care există în fiecare zi. De asemeni, a  anunțat că, în această săptămână, porțile subunităților ISU Cluj sunt deschise pentru toți cei care vor să vadă tehnica de intervenție.

În acest an, la 28 februarie, se împlinesc 90 de ani de Protecție Civilă în România – termen care cuprinde atât măsuri preventive menite să reducă impactul situațiilor de urgență sau al dezastrelor viitoare, cât și ajutorul acordat populațiilor afectate în urma unei calamități.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut