Săptămâna Limbii Italiene în Lume, ediția XXII, inaugurată la Inspectoratul Școlar Județean Cluj

Cea de-a XXII-a ediție a evenimentului intitulat Săptămâna Limbii Italiene în lume, eveniment care se desfășoară și în România, în diferite orașe din țară, a debutat la Cluj, luni, 17 octombrie, cu festivitatea de deschidere găzduită la sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj. În perioada 17-19 octombrie vor avea loc o serie de activități educaționale și cultural-artistice la care vor participa elevii și profesorii implicați în această inițiativă, coordonatorul proiectului fiind prof. dr. Laszlo Alexandru, de la Colegiul Național George Barițiu din Cluj-Napoca.

În cadrul evenimentului inaugural au luat cuvântul Prof. Marinela Marc, Inspector General ISJ Cluj, E.S. Massimo Novali, Consulul Onorific al Italiei pentru județele Cluj, Bistrița -Năsăud și Mureș, Prof. Alessandro Clavarino, Inspector General Genova, Prof. Andreea Suciu, Inspector Limbi Moderne Cluj, Prof. dr. Alina Bărăian, Directorul Colegiului Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, Prof. Marius Crăciun, Directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Baia Mare și Prof. Alberto Macrì, Director Adjunct Liceo Statale ”Sandro Pertini”, Genova. Totodată moderator al manifestării, Prof. Andreea Suciu a oferit, la finalul intervențiilor, o prezentare a activității ISJ Cluj pentru oaspeții prezenți.

„Mă bucur să fiu gazda dumneavoastră astăzi, la debutul celei de-a XXII-a Săptămâni a Limbii italiene. Consider că această inițiativă începută în anul 2001 sub patronajul Președintelui Republicii Italia și al Ministerului Culturii de atunci este o experiență extraordinară și o oportunitate pentru toți tinerii din lume de a se opri asupra a ceea ce înseamnă limbă și cultură italiană. Mă bucur că aici, la Cluj-Napoca, avem un liceu foarte performant în care se studiază limba italiană, Colegiul Național „George Barițiu”, gazda acțiunilor dumneavoastră de la Cluj-Napoca. Mă bucur că, dincolo de performanțele obținute, școala este preocupată și de parteneriate, de aceste schimburi între școli, între țări, între tineri aparținând diferitelor culturi. Una dintre preocupările instituției noastre este accesarea de proiecte diverse, proiecte educaționale, care cred că au o contribuție foarte importantă la dezvoltarea tinerilor noștri. Sunt convinsă că vor fi activități foarte interesante la școală, succes tuturor, mă bucur că v-am cunoscut, sper să aveți o ședere frumoasă la Cluj-Napoca”, a spus Prof. Marinela Marc, Inspector General ISJ Cluj, în deschiderea evenimentului festiv de luni.

„Pentru noi, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, este o onoare să ne aflăm aici, la Cluj-Napoca, într-unul dintre cele mai moderne inspectorate școlare din România, alături de colegii noștri de la Colegiul „George Barițiu” și, bineînțeles, de colegii din Italia. Sperăm să aveți parte de activități plăcute, într-o Europă multiculturală, iar acest gen de activități nu fac altceva decât să ne unească și să ne pună în valoare identitatea fiecăruia dintre noi”, a afirmat Prof. Marius Crăciun, Directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Baia Mare.

„Am pășit cu emoție în această dimineață venind dinspre Colegiul „George Barițiu” spre Inspectoratul Județean pentru că ne-am dat seama că pășim, de fapt, pe ruinele orașului roman Napoca, iar societatea actuală globală ne permite să organizăm astfel de schimburi lingvistice și culturale între noi, România și Italia. Când domnul prof. dr. Laszlo Alexandru mi-a propus acest proiect venit de la Asociația Dante, mi-am dat seama că este o oportunitate extraordinară de a pune în practică ceea ce știm noi cel mai bine și anume să ne întâlnim atât de frumos, uman, unii cu alții și să formăm elevilor noștri competențe lingvistice”, s-a adresat Prof. dr. Alina Bărăian, Directorul Colegiului Național „George Barițiu” Cluj-Napoca.

De asemenea, cu prilejul deschiderii festive, coordonatorul proiectului la Cluj, prof. Laszlo Alexandru, a prezentat pe scurt cele mai recente realizări ale elevilor colegiului pe care îl reprezintă, performanțe notabile, printre care participarea la concursul ”Uno nessuno e centomila”, desfășurat la Agrigento, de unde elevii colegiului clujean s-au întors în repetate rânduri cu premiul întâi.

La Cluj-Napoca, proiectul „Săptămâna Limbii Italiene în lume” se desfășoară sub forma unui parteneriat trilateral între CN „George Barițiu” Cluj, CN „Mihai Eminescu” Baia Mare și Liceo Statale ”Sandro Pertini” din Genova. Printre acțiunile incluse în program se numără lecțiile despre civilizația italiană, istoria muzicii, Dante, turul istoric al Clujului (sub îndrumarea prof. Vladimir Bogosavlievici) și vizita participanților la Salina Turda.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut