Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului

Cancerul este a doua cauză de deces. 9,6 milioane de persoane mor prin cancer în fiecare an.

Cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile. 70% din decesele prin cancer apar în țările slab spre mediu dezvoltate. Până la 3,7 milioane de vieți pot fi salvate în fiecare an prin implementarea cu resurse adecvate a strategiilor de prevenire, depistare precoce și tratament al cancerelor. În Europa se înregistrează 23,4% din cazurile de cancer din lume și 20,3% din decese, deși are doar 9% din populaţia mondială.

Cancerul reprezintă a doua cauză importantă de morbiditate și deces, cu mai mult de 4,5 milioane cazuri noi, peste 2 milioane decese. Deși peste 40% din decesele provocate de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană.

În România, în anul 2017 s-au înregistrat 59.450 cazuri noi de cancer, comparativ cu 60.710 cazuri noi în anul 2016. În perioada ianuarie-septembrie 2018 s-au înregistrat 46.417 cazuri noi de cancer, comparativ cu 42.883 cazuri noi de cancer în aceeași perioadă a anului 2017. Mortalitatea prin tumori reprezintă a doua cauză de deces în România.

Campania Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului (SELIC) are loc între 25 și 31 mai 2019 și se încheie cu Ziua Mondială Fără Tutun, în data de 31 mai. Fumatul este de departe cea mai importantă cauză de cancer care poate fi prevenită.

Tema campaniei pentru anul 2019 este „Tinerii de astăzi previn cancerul prin obiceiuri sănătoase”. Sub sloganul „Și cancerul poate fi prevenit!”, campania națională Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului își propune să crească nivelul de conștientizare asupra riscurilor de apariție a cancerului și să promoveze Codul European Împotriva Cancerului, în cadrul tuturor activităților și prin toate mijloacele disponibile.

Dr. Mihai Moisescu-Goia
Director executiv DSP Cluj

Articole din aceeasi categorie