Săptămâna educației, la Gherla

În această perioadă în unitățile de învățământ se înmulțesc activitățile educative, aceste acțiuni având loc cu respectarea strictă a regulilor de protecție sanitară.

La Gherla, de exemplu, a avut loc „Săptămâna Educației Globale”, o campanie de sensibilizare la nivel european. Activitățile specifice au loc în fiecare an, în a treia săptămână a lunii noiembrie (15-21 noiembrie 2021). Educația Globală se concentrează pe drepturile omului, înțelegere internațională și cooperare, pace, durabilitate și încurajează solidaritatea, dialogul intercultural și învățarea de la egal la egal.

„Elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic ,,Ana Ipătescu” au marcat evenimentul cu scopul de a dezvolta o comunitate de învățare în care se încurajează cooperarea, toleranța și în care să se dezvolte abilități pentru o cetățenie globală participativă. Beneficiari au fost elevii și profesorii școlii, aceștia propunând și participând la activități diverse și interesante. La ciclul primar, sub coordonarea doamnelor învățătoare, copiii au fost participanți activi ai unor proiecte în care imaginația, creativitatea, bucuria de a se implica, de la mic la mare, au fost elementele cheie: «Cei 3R – Reciclăm/ Reducem/ Reutilizăm» – clasa I A, prof. înv. primar Feher Ecaterina, «Numai împreună reușim” – clasa I B, prof. înv. primar Deac Alina, «Sănătate și Bunăstare» – clasa I C, prof. înv. primar Conț Melania, «Bullying-ul în mediul școlar» – clasa a II-a A, prof. înv. primar Gălan Narcisa, «Toți copiii au dreptul la educație pe o planetă sănătoasă» – clasa a III-a A, prof. înv. primar Cristurean Daniela, «Școala Eco – pentru un viitor mai luminos» – clasa a III-a C, prof. înv. primar Kecsedi Diana, «Apa – sursa vieții pe Pământ» – clasa a IV-a A, prof. înv. primar Moldovan Adriana,  «Ecologizare. Reducerea consumului de plastic» – clasa a IV-a B, Oancea Maria, «Drepturile copilului» – clasa a IV-a C, prof. înv. primar Nicula Gabriela, «Educația Globală – manifestare de cultură și de toleranță» – clasa a IV-a D, prof. înv. primar Revnic Alexandra. Scopul coordonatorilor este de a promova cât mai multe exemple de bune practici, atât din zona formală, cât și din cea nonformală, care să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a nevoii de solidaritate și de valorizare a diversității prin dezvoltarea cetățeniei globale – spune prof. înv. primar Cristurean Daniela, coordonatorul proiectelor educative.

Activități educative pe această temă s-au desfășurat și în celelalte școli din localitate, dar și în unitățile de învățământ din mediul rural.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut