Sâncraiu continuă să se dezvolte cu fonduri europene

Cunoscută ca una dintre cele mai frumoase comune ale județului Cluj, Sâncraiul continuă să-și îmbogățească zestrea edilitară cu noi proiecte investiționale care produc plusuri în confortul acestei localități pre-montane bine cunoscută prin cele 40 de pensiuni ce o conectează la trendul turistic european.

Superlativele atribuite acestei localități sunt generate de hărnicie, spirit organizatoric, seriozitate și multă responsabilitate, calități manifestate atât de edilul comunei, Poka Andrei–Gheorghe, de responsabili serviciilor publice de aici și chiar de întreaga comunitate locală.

Comuna de azi nu-și mai găsește identitatea în imaginile de acum 30 de ani, contrastul izbitor se datorează multiplelor proiecte generate prin pozitiva ambiție a inginerului și juristului Poka Andrei-Gheorghe, care a știut să atragă și să implementeze un mare număr de programe cu finanțare europeană și guvernamentală. Prin intermediul acestora a adus apa în comună, canalizare, a asfaltat toate drumurile, străzile și ulițele, a reabilitat toate clădirile de interes public, a extins iluminatul public cu led, a decolmatat și amenajat toate cursurile de ape, însă acestea sunt doar câteva exemple grăitoare ale vigorii infrastructurii din perimetrul acestei unități administrativ teritoriale din mărginimea Huedinului, unde și drumurile forestiere sunt asfaltate.

Acum, la început de octombrie 2021, la Sâncraiu au fost date în folosință alte trei proiecte ce îmbunătățesc simțitor confortul în internatul și cantina școlii gimnaziale din localitate, creează condiții optime pentru practicarea sportului și a rulajului pe biciclete. De remarcat este faptul că principala sursă de finanțare pentru aceste lucrări vine tot din fonduri europene, mare parte prin intermediul GAL Napoca Porolisum.

Sâmbătă a fost chiar o zi de sărbătoare la Sâncraiu, care a început cu vernisajul expoziției: ,, Trecutul comunității în imagini’’ deschisă pe platoul din fața cantinei și căminului Școlii ,,Ady Endre’’. La vernisaj la au participat primarul comunei, directorul instituției de învățământ, elevi, cadre didactice, consilieri locali, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție care a sprijinit Primăria și Asociația ,,Ady Endre’’ în realizarea acestei interesante expoziții.

Evenimentul a fost deschis de prof. Peter Monica Maria, președinta Asociației ,,Ady Endre’’ care a rugat publicul să arunce o privire în trecut prin intermediul fotografiilor vechi din colecția Casei tradiționale Sâncraiu, „prin aceste ferestre putem contempla oamenii simpli și măreția trecutului, momentele solemne din viața lor, întemeietorii eticii comunității locale, din care decurge exigența, perseverența și bucuria”. A luat apoi cuvântul Consuela Brendea, care, între altele, a subliniat faptul că această expoziție, rod al bunei colaborări dintre Primărie, Asociație și CJPCPCT, este o parte din valoroasa arhivă care aduce în atenție o parte din sufletul generațiilor trecute, a tradițiilor și valorilor ce trebuie cunoscute de localnici și de numărul mare de turiști ce trec anual prin această frumoasă comună a județului nostru.

În același cadru a fost marcată și punerea în funcțiune a panourilor solare ce asigură necesarul de apă caldă pentru consumul zilnic din internatul și cantina școlii unde servesc masa toți elevii de clasele l – Vlll, ba mai mult, spune primarul Poka, de aici pleacă alimente și către persoane cu diferite probleme din localitate.

La ora amiezii un număr apreciabil de persoane au participat la inaugurarea Pistei de biciclete care a fost amenajată pe traseul fostei căi ferate dezafectată. La acest eveniment a participat și vicepreședintele Consiliului Județean, Vakar Iștvan, moment în care pe asfaltul pistei rulau primii trei bicicliști ai Sâncraiului, care au aplaudat din mers tăierea panglicii inaugurale.

Discursurile oficialilor au avut loc pe terenul de sport multifuncțional, unde au fost prezenți, alături de public, proiectanți, constructori, cadre didactice, elevi, viceprimarul comunei, Peter Gyorgy Arpad, primarul Poka Andrei Gheorghe, consilierul județean, Lorincz Zoltan, vicepreședintele CJC, Vacar Iștvan, inspectorul școlar general adjunct, Kerekeș Adelina, inspectorul de specialitate, Cristian Potora, președintele GAL, Adina Pășcoiu și managerul Alina Baba.

De pe pista de tartan, a luat cuvântul directorul școlii, Okoș Rigo Deneș, care a salutat oficialitățile prezente aici și a menționat faptul că fostul teren de sport al școlii data din 1970, când s-a cărat pământ cu roaba de către elevi pentru a amenaja și nivela suprafața aflată în pantă. Felicitări au fost aduse administrației publice locale de către reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, de vicele Vakar Iștvan, dar și de președinta GAL Napoka Porolisum, Adina Pășcoiu.

În intervenția sa, primarul Poka Andrei Gheorghe, a expus pe larg importanța acestor investiții cu care a sporit averea comunității locale, amintind că, nu de mult, în acest perimetru al școlii a fost dat în funcțiune un bazin de înot acoperit cu toate utilitățile necesare. Noul teren de sport multifuncțional, sublinia șeful administrației locale, vine să completeze baza sportivă ce deschide mari posibilități în creșterea a procesului de învățământ pentru această disciplină, dar și a pregătirii sportivilor de performanță în tenis de câmp, fotbal, handbal și baschet.

Vorbind despre valoarea celor trei investiții date în folosință, a amintit că instalația cu panouri solare a necesitat 35 de mii de euro, înființare Pistă de bicicletă pe terasamentul căii ferate dezafectate Huedin – Sâncraiu – Călățele a necesitat 64.057 de euro pentru finalizarea celor 4 km ce revin comunei Sâncraiu, iar terenul de sport multifuncțional are o valoare de 90 de mii de euro. Toate proiectele finanțate prin GAL, de către Uniunea Europeană și Guvernul României , cărora le-a adus respectuoase mulțumiri. Prin amenajarea acestei baze sportive sintetice, cu dotările necesare, inclusiv nocturnă, a bazinului de înot semiolimpic, unde curățenia este uimitoare, unitatea de învățământ de aici poate fi etalon, un real model de urmat, o benefică locație pentru schimburi de experiențe didactice. Perimetrul școlii are câte ceva și din inflexiunile unei grădini botanice, ce-i conferă măreție și atractivitate.

De remarcat este faptul că aceste evenimente au fost subsumate Zilelor dedicate poetului Ady Endre, prietenul poetului „pătimirii noastre’’, Octavian Goga, care sublinia unitatea în diversitatea culturii pe teritoriul carpato–danubiano–pontic, tocmai de aceea la tăierea panglicilor tricolore la Sâncraiu , s-a vorbit atât în românește, cât și în maghiară, ceea ce dovedește că aici conviețuirea nu are asperități etnice.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut