Sănătatea mintală a studenților, tot mai șubredă

Problemele de sănătate mintală cresc alarmant în rândul tinerilor, iar consumul de țigări și alcool se află în topul substanțelor consumate de studenți, potrivit unui studiu realizat de către Centrul pentru Studiul Democrației din cadrul Departamentului de Științe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai”. Problemele de sănătate mintală sunt în creștere printre studenți, 78,4% au stres și anxietate crescută față de 72% în anul 2022, iar 9,8% au avut gânduri suicidale față de 9,0% în anul 2022, arată sondajul „Starea locuirii studenților”. Studiul s-a desfășurat în perioada 1 martie 2023 – 15 septembrie 2023, cu participarea a 1.670 respondenți, studenți care își desfășoară studiile în universități din 22 de orașe din România.

După cum a transmis Iulia Gîț, coordonator de proiect „Starea Națiunii Studențești”, sănătatea mintală a studenților s-a înrăutățit în comparație cu 2022. Astfel, chiar dacă am trecut peste criza pandemiei și problemele asociate ei, 78,4% dintre respondenți spun că stresul și anxietatea au crescut în ultimele 12 luni, față de numai 72% în 2022. Mai grav, procentul persoanelor cu gânduri suicidale se află în ușoară creștere, de la 9,0% în studiul din 2022 la 9,8% acum. Totodată, potrivit studiului, 48,9% dintre studenți declară că au avut de suferit pe plan mintal din cauza creșterii prețurilor la energie, 31% din cauza abuzului verbal, 18,5% din cauza începerii războiului, și 10,5% din cauza bullyingului online. În mod clar ne confruntăm cu o înrăutățire a problemelor de sănătate mintală ale studenților și al dificultăților legate de costurile de viață și locuire cu care se confruntă aceștia. Cu atât mai mult a devenit foarte important ca instituțiile care au în sarcină gestionarea situației studenților și tinerilor în general să se aplece cu cât mai multă atenție asupra fenomenelor semnalate în acest studiu. Dificultățile cu care tinerii s-au confruntat atât în pandemie, cât și dincolo de ea au fost deseori ignorate până acum la nivel instituțional. Dar e nevoie ca vocea lor să fie ascultată, iar factorii de decizie să pună prioritățile lor în fața altor deziderate politice sau administrative, deoarece succesul acestei generații va fi hotărâtor pentru viitorul României.”, atrag atenția inițiatorii studiului.

Dificultăți legate de condițiile de viață

În urma cercetării, s-a mai evidențiat faptul că studenții români au numeroase probleme de locuire, de la cheltuielile zilnice la lipsa de control asupra spațiului în care locuiesc. Conform studiului, 37,3% dintre studenți sunt nemulțumiți de nivelul aglomerare și lipsa spațiului personal din locuința lor, iar 32,3% de lipsa posibilității de a modifica spațiul în care locuiesc. Problemele continuă și la nivel financiar, unde 32,7% dintre studenți au probleme cu cuantumul facturilor și al cheltuielilor cu întreținerea, iar 29,9% cu cuantumul chiriei sau al regiei de cămin. Principalele tipuri de locuință pentru studenți sunt camera de cămin, pentru 37,1% dintre aceștia, și apartamentul de bloc în chirie, pentru 36%. Majoritatea studenților, adică 65,9%, locuiesc cu mai multe persoane în camera în care dorm, ceea ce explică de ce nivelul de aglomerare ridicat este principala lor cauză de nemulțumire. 39,8% își împart dormitorul cu încă o persoana și numai 34,1% dintre studenți sunt singuri în camera în care dorm. Aproximatic 55% dintre respondenți nu își pot regla temperatura din gospodărie, fie pentru că nu dispun de echipamente – 37,1%, fie pentru că se tem de creșterea facturilor – 17,9%. Când vine vorba de folosirea energiei în locuință, 47,7% dintre aceștia prioritizează mai degrabă prețul și cuantumul facturilor, în timp ce 38,1% prioritizează confortul.

Consumul de țigări și alcool, în topul substanțelor consumate de studenți.

Citând aceleași surse, un alt aspect îngrijorător îl constituie consumul de substanțe. Țigările – 25,1% – și alcoolul – 21,6% – se află în fruntea listei de substanțe din care studenții au consumat mai mult în ultimele 12 luni și ne arată că eforturile de control ale statului român în această privință lasă mult de dorit. Principalul factor în începerea consumului de țigări este anturajul(17,1% dintre cei întrebați), iar la alcool procentul este de 12,7%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut