Prof. univ. dr. Claudia Gherman: ”…suntem depășiți ca și sistem sanitar!”

Din păcate, vedem ce tragedii umane au loc în România anului 2021, un val 4 ucigător, o pandemie de Covid 19 departe de a fi eradicată. Și nici nu sunt șanse să fie mai devreme de februarie sau martie 2022, ca părere personală la cum se mișcă oamenii și lucrurile în general. Lumea mondială privește spre România cu îngrijorare, am ajuns să fim ocoliți, să fim priviți cu suspiciune…Și într-un moment pandemic, mai marii țării, nulități într-un singur cuvânt, se luptă pentru putere, sub privirile unui președinte căruia nu-i pasă de popor nici cât negrul de sub unghie. Își poate admira opera: România, țara lucrului prost, foarte prost făcut!

Pe marginea ultimelor evenimente care privesc direct Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca, am stat de vorbă cu doamna prof univ dr Claudia Gherman, manager, temele puse în discuție fiind obiectiv analizate.

Suntem în plin val 4, care sunt problemele cu care vă confruntați? Cât de grave sunt?

Subiectul pandemiei rămâne în continuare, de amximă actualitate. Suntem părtași la niște evenimente care sunt unice în istoria medicinei din ultimele sute de ani și în istoria și experiența fiecăruia dintre noi. Ca și practicantă a medicinei de peste 30 de ani, pot spune că m-am confruntat cu situați extrem de particulare și de interesante în meseria de chirurg. Dar în nici măcar una dintre ele nu am avut acest sentiment al inegalității de forțe ca și acuma. De fiecaredată eram un chirurg față în față cu pacientul pe care aveam datoria să-l salvez, strădaniile mele fiind finalizate de cele mai multe ori, cu succes. În clipa de față, ca să revin la întrebarea dvs, pot să vă spun că suntem același corp medical, acceiași oameni și doctori de odinioară, că suntem asaltați de numeroase cazuri. Toată lumea cunoaște și vede, suntem depășiți ca și sistem sanitar! Avem extrem de multe cazuri, pacienți care nu mai ajung să treacă pragul spitalului, cărora să le mai putem acorda o șansă. Acest lucru e din pricina inerției la răspunsurile nefavorabile la campania de vaccinare. Personal consider că nu există un singur răspunzător și nu avem cum să tragem la răspundere o singură persoană. Este vorba despre o mentalitate la nivel național. Ca și sistem medical suntem într-o ipostază extrem de dificilă, iar colegii mei unt extre, extrem de obosiți și epuizați și de neîmpliniți. Neîmpliniți pentru că nu au cum să-și facă meseria cum ar trebui să și-o facă.

Acest val 4 era anticipat.

În valul 3 eram la conducerea acestei unități medicale. Și valul 3 a fost de o dificultate extremă. Am tras însă învățămintele neccesare, am căutat să facem atât cât ne stă în putință. Încă de atunci era evident că va urma un val 4, dar nu credeam că va fi la magnitudinea la care a ajuns acuma. Am anticipat acest val 4. Am pornit de la nucleu bine format și calificat, dar era și se dovedește a fi insuficient. Această incapacitate venea din partea resurselor umane. Pe de altă parte incapacitatea avea și o altă explicație, lipsa paturirlor de la terapie intensivă. Aceste paturi de la terapie intensivă, nu sunt un ingur mobilier, dacă ar fi așa am beneficia de ele în număr suficient. Ele presupun un micro ambient suplimentar utilat, altfel decât un pat obișnuit. La momentul în care am preluat acest spital, aveam dedicate pacienților C19, 6 paturi de terapie intensivă. Am reușit încă în cursul valului 3 să amenajăm încă 4 paturi. Din păcate, arhitectura clădiri și sistemul de instalații care prezintă un mare pericola ccând este suprasolicitat, nu ne-a permis decât 4 paturi la terapie intensivă. Aceste paturi nu ar fi fost funcționale dacă nu am fi angajat resurse umane calificate. Am angajat 4 medici de terapie intensivă, care s-au adăugat colectivului deja existent, astefl încât în momentuld e față avem 10 paturi. La nevoie le putem extinde la 14, 17 paturi.

UNTOLD-ul? În fotografiile postate pe rețelele de socializare se vede că participanții nu poartă masca, majoritatea!

Am făcut parte din medicală care a fost implicată în asigurarea condițiilor de desfășurare a festivalului. Am luat toate măsurile ca la festival să intre doar cei vaccinați sau trecuți prin boală. Dacă s-au mai strecurat cazuri care erau într-o fereastră atunci, care nu era detectabilă, pot spune că au fost doar cazuri izolate. Masca? Cu acest aspect nici noi nu am fost de acord, nici DSP-ul nu a fost de acord, noi cerând purtarea măștilor. Dar, dacă nu s-au instituit din punct de vedere legislativ, sancțiuni și pedepse clare, noi ccorpul medical nu am mai avut ce face. Noi suntem veriga care primește pacienții gata îmbolnăviți.

Cum stați cu materialele de protecție?

Dincolo de aspectul limitativ legat de resursa umană, stăm bine. Am putut desfășura în condiții normale, procedeul de licitație și achiziție publică a echipamentelor de proteccție, la prețuri chiar mai bune decât față de cele de anul trecut. Acum licitația s-a făcut pe standardele egale, cele impuse de comunitatea europeană.

Pacienții cronici au aceleași drepturi la asistența medicală.

Dacă vom fi nevoiți să deschidem pentru pacienți covid și alte saloane din unitățile noatre medicale, va trebui să închidem blocuri operatorii și secțiile clinice care servesc urgențele. Nu uitați un aspect important, noi în egală măsură, trebuie să găzduim și ă tratăm și pacienți cu politraumă, pacienți cazuri terminale, pacienți neoplazici …Pacienții cronici au aceleași drepturi la asistența medicală.

Cât timp veți rezista și cât timp vor rezista colegii dvs dacă valul 4 se întinde pe o perioadă mai lungă, să zicem februarie, martie 2022?

Aș vrea, nu sunt singura, să se termine în 2, 3 săptămâni, mă gândesc la colegii mei de la UPU, în ce condiți lucrează. Ei, în mod cert, nu vor rezista până în februarie, martie 2022 în ritmul acesta. Suntem la limita puterilor și a resurselor fizice și mentale. Să vă mai spun un lucru. Un pacient decedat este o pierdere pentru toată lumea. Medicul suferă, suferă și pentru fiâecare pacient nevaccinat. Dacă mulți nu se vor vaccina, starea aceasta apăsătoare va continua și ea, afectând oameni și domenii de activitate. Cum vor avea atuncci, ceilalți pacienți acces la serviciile medicale? În plu, copiii nu vor avea acces în școli, procesul educativ este în suferință în ccontinuare pentru al doilea an cconsecutiv. Aceste pierderi se vor cuantifica peste câțiva ani. Nu mai vorbesc despre pierderile economice…

Un semnal de alarmă…

Am tras și continuăm să tragem semnale de alarmă, dar efectele se vor vedea tardiv. O vaccinare nu se poate efecctua la un pacient externat din reanimare astăzi, este clar acest lucru. Practic, de luni cum s-a decis cu întârziere, măsurile restrictive trebuie să fie ferm instituite, ca să scurtăm durata valului 4, în paralele cu vaccinarea al cărui efect îl vom simți peste o lună. Măsurile restrictive trebuie înțelese de toată lumea, trebuie respectate de toată lumea. Cât îi privește pe cei nevaccinați, îmi este greu să mă pronunț.

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut