Salvați Copiii: Un an alături de Ucraina – un an de luptă împotriva întunericului

Mai mult de patru copii sunt uciși sau răniți, zilnic, în războiul din  Ucraina, iar acest număr se crede că este mult subestimat, arată datele Save the Children International, iar rapoartele despre violență sexuală, crimă, tortură și alte tratamente degradante asupra copiilor sunt tot mai multe. Milioane de copii ucraineni sunt dislocați de la casele lor și au nevoie în continuare de sprijin umanitar, educațional și psiho-emoțional.

„Potrivit datelor UNHCR, peste 18.600.000 de persoane au părăsit teritoriul Ucrainei prin granițele cu România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Moldova. Dintre acestea, 8.073.182 de persoane (date UNHCR, 15 februarie) sunt înregistrate în Europa, iar 4.848.209 de cetățeni ucraineni (date UNHCR, 13 februarie) au fost înregistrați pentru Protecție Temporară  în Europa. Copiii refugiați din Ucraina care frecventează școala au un risc mai mic de a se simți singuri, arată datele recente ale unui raport internațional Save the Children. Mai mult de jumătate dintre copiii intervievați au considerat că situația lor s-ar îmbunătăți dacă ar avea prieteni din comunitatea gazdă (57%), dacă ar avea posibilitatea de a face sport sau de a-și practica hobby-urile (56%) și dacă ar învăța limba locală (54%). Băieții declară, într-o proporție semnificativ mai mare decât fetele (64% față de 52%), că își doresc să aibă prieteni în comunitatea gazdă. Jumătate dintre copii au declarat că se simt mai neliniștiți de când au fugit din Ucraina, această cifră ajungând la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani” – arată Salvați Copiii România.

„În toată Europa se resimte ceea ce se numește oboseala dată de război, dar dacă noi suntem obosiți, înmulțiți teama și oboseala exponențial și gândiți-vă că asta resimt copiii ucraineni care au fost dislocați de la casele lor. Sunt copii pe care trebuie să-i sprijinim activ în continuare, să-i implicăm în comunitate, să începem cu ei vindecarea, un proces care va fi lung” – declară președintele organizației, Gabriela Alexandrescu.

Potrivit analizei Salvați Copiii, realizată în 2022, la care au participat cetățeni ucraineni (din care 87% reprezentanți legali ori rude ale copiilor refugiați din Ucraina și aflați în România, beneficiari ai programelor de sprijin Salvați Copiii), nevoile pe care familiile ucrainene le resimt și pe care nu le pot acoperi sunt legate de: • costurile medicale și accesul la servicii medicale (62%), ceea ce înseamnă, concret, procurarea de medicamente, sprijin psihosocial pentru copii și adulți, protecția medicală a copiilor cu afecțiuni medicale, sprijin pentru înregistrarea copiilor la medicul de familie, oferirea de consiliere și acompaniere la instituțiile medicale • bunuri non-alimentare (55%), obiecte de uz imediat, casnic sau personale (îmbrăcăminte, încălțăminte) sau destinate comunicării prin telefon, alte cumpărături cotidiene etc. • plata chiriei (46%) sau a utilităților pentru locuințele în care se află în diferite localități ale țării • realizarea de economii pentru cheltuieli neprevăzute (40%) • cheltuielile destinate îngrijirii și educației copiilor (32%), cum ar fi rechizitele, tabletele școlare ori alte lucruri specifice activităților recreative • procurarea hranei zilnice (26%) • cheltuielile de transport (26%), inclusiv combustibil ori întreținerea mașinilor proprii • produse igienico-sanitare pentru copii și ceilalți membri de familie (19%) • procurarea apei (8%).

Începând de luni, 20 februarie, Salvați Copiii România, împreună cu Televiziunea Română, marchează un an de la debutul războiului din Ucraina, care a adus cea mai mare criză umanitară din Europa postbelică, printr-o serie de reportaje, interviuri și portrete, care vor fi difuzate la TVR pe parcursul întregii săptămâni, în cadrul campaniei „Un an alături de Ucraina – un an de luptă împotriva întunericului” (http://www.tvr.ro/un-an-alaturi-de-ucraina-un-an-de-lupta-impotriva-intunericului_39708.html#view).

Salvați Copiii este alături de refugiații ucraineni încă din 25 februarie 2022, le evaluează constant nevoile sau le oferă asistență umanitară în 4 puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în 5 centre de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în 3 tabere de refugiați coordonate de IGSU, în 3 puncte de staționare, în 8 hub-uri de consiliere și servicii integrate create de organizație în școli partenere. În total, au fost asistate umanitar 247.448 de persoane – 133.844 de copii ucraineni și 113.604 de adulți.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut