Salvați Copiii: Apel pentru sprijinirea unor secții de terapie intensivă neonatală

Organizația Salvați Copiii accelerează sprijinirea urgentă a 10 secții de terapie intensivă neonatală și de pediatrie cu echipamente medicale performante.

Cele mai mari probleme întâmpinate de medici se referă la insuficiența echipamentelor de protecție în prima fază a crizei, lipsa de personal, infrastructura care nu permite organizarea circuitelor separate și, mai ales, insuficiența echipamentelor, în special a incubatoarelor, necesare pentru îngrijirea nou-născuților în contextul generat de pandemie.

”Suntem epuizați, și nu pentru că muncim zi-noapte, ci mai ales pentru că trebuie să luăm decizii la secundă, pentru că de atât e nevoie pentru a pierde un prematur. Cui să dăm un incubator? Care nou-născut poate suporta transportul până la alt spital? Sunt decizii grele, atât profesional, cât și emoțional”, declară dr. Frățilă Andreea, șef secție Neonatologie, Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu – Severin.

În anul 2020, Salvați Copiii a asigurat peste 273.609 echipamente și materiale medicale indispensabile către 57 de unități medicale și de îngrijire pacienți (peste 60 de secții de neonatologie și pediatrie) și 79 de cabinete de medicină de familie. O bună parte din fonduri au fost obținute cu ajutorul mecanismului de redirecționare a 20% din impozitul pe profit.

Salvați Copiii se bazează și în noul an, 2021, pe responsabilitatea socială și pe implicarea companiilor, care pot descărca contractul de sponsorizare de pe www.salvaticopiii.ro/directioneaza, și face un apel pentru a reuși susținerea a zece unități medicale din județele unde mor cei mai mulți copii sub un an, raportat la mia de copii născuți vii.

„În urma numeroaselor solicitări primite de la medici, Salvați Copiii dorește să continue sprijinirea imediată a spitalelor care au ca punct de interes major secțiile de primire în regim de urgență pentru copii, maternități și secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți, cu echipamente medicale vitale: ventilatoare, injectomate, audiometre, monitoare de funcții vitale, ecografe. 20% din impozitul pe profit asigură porția de viață pentru prematuri” – precizează reprezentanții organizației.

Companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit către medici și maternități prin descărcarea contractului precompletat cu datele de identificare ale organizației, disponibil in pagina web a acesteia. Această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. În cazul companiilor plătitoare de impozit pe profit, suma direcționată nu poate fi mai mare de 0,75% din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar în cazul IMM-urilor, suma direcționată nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2020.

„Dotarea cu echipamente moderne a maternităților, asigurarea unui buget adecvat și a unui personal corespunzător conduc neîndoielnic la diminuarea semnificativă a ratei mortalității infantile, așa cum s-a înregistrat în ultimii ani. În ciuda acestei evoluții, mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, plasând țara noastră, după 13 ani de integrare europeană, încă pe primul loc în UE, cu o rată a mortalității infantile aproape dublă: 6,2 ‰, față de media de 3,5‰” – arată Salvați Copiii.

Potrivit reprezentanților organizației, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante și prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame și copii. „Prin refuzul dreptului la viață al nou-născuților este încălcat grav principiul interesului superior al copilului, care se impune, conform legii, în orice decizie a autorităților administrative, organelor legislative sau instanțelor judecătorești” – arată sursa citată.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut