Salvați Copiii: Activități de informare destinate părinților care muncesc în străinătate

Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, anunță lansarea unei serii de activități de informare destinate părinților care muncesc în străinătate și se întorc în România în perioada vacanței de vară, cu privire la efectele negative pe care plecarea lor le poate avea asupra dezvoltării copiilor și la importanța comunicării  cu copiii de acasă.

Conform unei analize realizate de Salvați Copiii la începutul lunii mai 2021, pe un eșantion de 700 de copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate, dintre beneficiarii programelor socio-educaționale ale organizației, 4% au părinții plecați de mai puțin de un an, 32% de o perioadă între un an și trei ani, 37% de o perioadă între patru și șase ani, 18% între șapte și nouă ani, iar 9% de peste 10 ani. „În ceea ce privește frecvența reîntoarcerilor, dacă anterior pandemiei 12% dintre părinți se reîntorceau o dată la doi ani sau mai rar, 32% o dată pe an, 29% de două ori pe an, doar 20% de trei ori pe an sau mai mult, iar în cazul a 7% a fost menționată o altă situație (majoritatea situațiilor descrise fiind de fapt referitoare la ruperea legăturii cu copiii din țară), începând din martie 2020, pentru 46% dintre părinți frecvența reîntoarcerilor a fost mai scăzută, iar pentru alți 46% frecvența reîntoarcerilor a rămas aceeași” – informează Salvați Copiii.

Pe parcursul lunii august, Organizația Salvați Copiii anunță că va  derula, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, la punctele de trecere a frontierei terestre și aeriene, activități de informare destinate părinților care se întorc în țară, cu privire la nevoile copiilor rămași acasă și importanța comunicării cu aceștia. De asemeni, în luna august, prin intermediul centrelor locale Salvați Copiii vor avea loc activități susținute de informare și suport pentru părinții copiilor din programele organizației, reîntorși în țară, dar și caravane locale de informare în mediul rural. Activitățile fac parte din campania de informare „Rămâi aproape de copilul tău!”, derulată de Salvați Copiii în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

La finalul anului 2020, 75.136 de copii aveau cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială. Dintre aceștia, 22.662 aveau ambii părinți plecați peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susținător este plecat – precizează organizația, atrăgând totodată atenția că amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii.

Începând din 2010, Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii. De servicii de intervenție directă au beneficiat, până acum, peste 9.800 de copii și 6.850 de adulți. De asemeni, peste 124.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Copiii rămași acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate, lipsiți de afecțiunea și supravegherea acestora, sunt expuși mai multor riscuri: abandon școlar, autoizolare, apariția unor tulburări emoționale și comportamentale. Mai mult decât atât – arată Salvați Copiii -, lipsa ambilor părinți sau a reprezentanților legali determină limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate și educaționale, la protecție juridică sau la beneficii sociale.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut