Salvați Copiii: 45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste sub 15 ani din UE provin din România

România dă aproape jumătate (45%) din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană. În anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind județele Mureș, Bihor, Dolj și Brașov. Totodată, două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut.

„Statistica arată că unu din zece nou-născuți din România provine din mame adolescente, ceea ce crește exponențial riscul de prematuritate și de mortalitate infantilă. Mai mult, potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie și multe gravide din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicație în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidență și monitorizarea adecvată a sarcinii și așteaptă până când situația lor se precipită sau se înrăutățește” – arată Salvați Copiii.

În ceea ce privește distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, potrivit datelor definitive INS pentru 2020, citate de organizație, pe primele locuri se situează: Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor (52) și Dolj (52), Brașov (40), Argeș (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanța (24), Satu Mare (23), Dâmbovița (22). Din județul Cluj, 19 fete sub 15 ani au devenit mame în 2020.

În ce privește mamele și gravidele sub 18 ani din România, statisticile arată că 85% dintre acestea nu mai merg la școală, majoritatea abandonând școala înainte de sarcină. „Una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la școală, iar 75% dintre gravidele și mamele minore au renunțat la școală în gimnaziu. 4 din 10 gravide sau mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii. 80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nici o metodă contraceptivă deoarece nu au avut informații despre utilizarea acestora. 75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunoștințe care au născut la o vârstă sub 18 ani, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut. Două din 10 mame minore au mai mult de un copil. Vârsta medie a tatălui copiilor mamelor minore este de 21 de ani la nivel de întreg eșantion, respectiv 22 de ani, dacă tatăl este major. Venitul mediu al familiilor mamelor minore este de 1.160 lei, aproximativ 50% dintre familiile mamelor minore având un venit sub 1.000 lei și doar 12% peste 2.000 lei” – arată Salvați Copiii.

Conform datelor furnizate de organizație, privind accesul gravidelor din comunități defavorizate la servicii medicale, 25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare medicală, 33% dintre gravide afirmă că nu au făcut analizele recomandate de când sunt gravide, principalul impediment fiind lipsa banilor. Doar 4 din 10 gravide afirmă că toate analizele au fost gratuite și doar 4 din 10 afirmă că au folosit până acum o metodă contraceptivă.

„În ciuda unor progrese evidente, România continuă să se mențină pe primele locuri în UE în ceea ce privește rata mortalității la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020, potrivit datelor INS (5,6/1000 născuți vii), fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani. Dintre cele 198.302 de nașteri înregistrate în România în același an, 731 provin de la fete sub 15 ani și 17.366 de la fete cu vârsta între 15-19 ani. Statistica arată că unu din zece nou-născuți din România provine din mame adolescente. De altfel, țara noastră contribuie cu mai mult de un sfert dintre mamele sub 18 ani (30%) din toată Uniunea Europeană și cu 45% dintre mamele cu vârsta sub 15 ani” – atenționează Salvați Copiii.

***

Începând din anul 2010, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.120 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro și a lucrat în 64 de comunități rurale defavorizate, cu 80.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani. Din 2015, a organizat numeroase caravane de susținere a sănătății fetelor și femeilor.

Acum organizația face un nou apel la cei care doresc să sprijine aceste acțiuni, amintind că „20% din impozitul pe profit dotează maternitățile și secțiile de terapie intensivă neonatală”.

Companiile pot investi în sănătatea copiilor și gravidelor prin încheierea unui contract de sponsorizare, cu organizația, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://bit.ly/DoneazapentruSănătateaCopiilor sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar, text SALVEZ.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut