Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii, ediție aniversară

Organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii Pro Invent, ajuns la a XX-a ediție, și-a deschis oficial porțile miercuri, 26 octombrie, la Sala Polivalentă BT Arena, și poate fi vizitat până vineri, 28 octombrie.

La debut, Salonul s-a desfășurat în cadrul Complexului Expo Transilvania, apoi, pentru câțiva ani, în cadrul Târgului Internațional Foresta, ulterior în cadrul Târgului Internațional Tehnic, pentru ca, din 2014 Salonul să se desfășoare în clădirile Universitații Tehnice de pe b-dul. Muncii, ajungându-se la edițiile desfășurate în actuala locație, de la BT Cluj Arena, ultimele două ediții în format on-line. Salonul Pro invent a fost înregistrat ca și marcă la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, având certificatul cu numărul 100.000, titular fiind Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Reluat în format fizic după anii de pandemie, Salonul reunește universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate. În cele trei zile, publicul interesat va putea vedea peste 300 de invenții din cele mai variate și diverse domenii. Firmele își vor prezenta produsele și noile tehnologii, în cadrul unei secțiuni aparte, denumită generic „Podiumul Companiilor”, iar inventatorii, persoane fizice, vor avea un spațiu exclusiv, denumit „Arena Inventatorilor”, unde își vor expune și împărtăși ideile.

În acest an, grupurile de studenți afiliate structurilor de inovare și cercetare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca vor participa la Salon cu proiectele lor originale.

Inedită va fi și prezența în spațiul Salonului a mașinii prototip Solis EV, un proiect inovativ, rezultat al colaborării echipelor de studenți de la Facultatea de Inginerie Electrică și Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției, sub coordonarea domnilor profesori conf. dr. ing. Ștefan Breban, prof. dr. ing. Petre Teodosescu și conf. dr. ing. Călin Neamțu. Vizând domenii strategice, cum ar fi vehiculele electrice, energia regenerabilă și sistemele încorporate, proiectul a ridicat multe provocări, îmbinând pasiunea, cunoștințele tehnice și cercetarea.
Festivitatea de deschidere a Salonului a fost prezidată de profesorii Dan Mândru și Gabriel Olteanu, prorectori ai Universității Tehnice Cluj-Napoca și de profesorul Radu Munteanu, președintele Juriului Pro Invent.

Programul de vizitare al Salonului: * miercuri, 26 octombrie, orele 12:00 – 18:00 * joi, 27 octombrie, orele 10:00 – 18:00 * vineri, 28 octombrie, orele 10:00 – 12:00.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut