S-a dat startul înscrierilor la cea de-a cincea ediție a Crosului Donaton

Alergătorii de toate vârstele sunt invitați să se înscrie la cea de-a cincea ediție a Crosului Donaton, care are loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Organizată în cinstea păstorului Donát, competiția va avea loc sâmbătă, 19 august, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” și pe cărările răcoroase ale pădurii Hoia.

Alergătorii își vor testa rezistența pe distanțele de 1,5 și 10 kilometri, în 11 categorii diferite (3-6 ani, 7-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-15 ani, 16-17 ani, 18-34 ani, 35-44 ani, 45-54 ani, 55-64 ani, și peste 65 ani). Înscrierile în concurs se fac pe site-ul www.donaton.ro, până sâmbătă, 12 august, ora 20:00. Numărul participanților este limitat, astfel încât doar primele 500 de persoane înscrise vor putea concura – anunță organizatorii.

În schimbul taxei de înscriere, toți concurenții vor primi numere de concurs cu microcip (în caz de nevoie asistență medicală) și medalii de participare, precum și apă, fructe și batoane müsli la punctele de alimentare. Păstrând tradiția anilor precedenți, în cadrul competiției concurenții obosiți vor fi întâmpinați la sosire de berăria Fóti cu un pahar de bere rece sau sirop. De asemeni, după cros, alergătorii și susținătorii acestora vor putea urmări tradiționalul concurs de gătit din Parcul Etnografic, precum și concertele și programele pentru copii.

Crosul Donaton a fost creat pentru a cinsti amintirea curajosului păstor Donát. Legenda spune că într-o noapte, în urmă cu 400 de ani, aflându-se cu turma la păscut în pădurea Hoia, păstorul Donát a zărit oastea otomană pregătită să atace orașul prin locul care astăzi se numește Tăietura Turcului. Asemeni eroului grec de la Marathon, păstorul a fugit să ducă vestea concetățenilor săi. A trecut pe nerăsuflate de poarta Mănășturului și nu s-a oprit până la primărie. Acolo a spus ce a avut de spus, după care, din cauza emoției și a efortului, a căzut mort. Oastea orașului însă s-a adunat numaidecât și a reușit să-i alunge pe inamici. Drumul parcurs de păstor poartă și azi numele de Donát (Dontah).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut