Rusia trimite nave de război pentru manevre în Marea Neagră

Pe fondul tensiunilor reînnoite din estul Ucrainei, Rusia a trimis 15 nave de război în Marea Neagră pentru manevre, relatează sâmbătă DPA, citată de AGERPRES.

Ele au trecut sâmbătă prin Strâmtoarea Kerci din Peninsula Crimeea, a anunțat marina, potrivit agenției de presă Interfax. Nu s-a anunțat inițial cât vor dura exercițiile.

Statele Unite au anulat anterior desfășurarea a două nave de război către Marea Neagră în urma plângerilor Rusiei, potrivit unor surse turce.

Vineri, Ministerul Apărării rus a anunțat că anumite zone maritime din Crimeea vor fi închise mai multe luni din cauza manevrelor. Cu toate acestea, transportul maritim în strâmtoare nu este afectat, a declarat ministerul.

Uniunea Europeană, NATO și Ucraina au criticat acțiunile Rusiei. Un înalt oficial al UE a vorbit despre o „evoluție extrem de îngrijorătoare”. Preocuparea internațională crește cu privire la escaladarea conflictului în estul Ucrainei din cauza desfășurării trupelor rusești nu departe de frontiera ucraineană.

Între timp, șeful operațiunilor militare ale Ucrainei, Serghei Naiev, a indicat că nu se așteaptă la un nou război. „Nu vedem nicio pregătire de atac acolo”, a declarat el vineri noapte pentru televiziunea ucraineană. „De fapt, au fost înființate spitale de campanie”. Toate unitățile sunt în tabere, în zone de tragere, a spus el. „În limbaj militar, vorbim despre o demonstrație de forță”, a adăugat el.

Între timp, un diplomat ucrainean a fost arestat în orașul rus Sankt Petersburg. El a obținut documente clasificate, ceea ce nu este compatibil cu statutul de diplomat, a anunțat serviciul federal de securitate FSB, citat de DPA.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut