De ce stau românii stau fără curent și gaz

O analiză a Consiliul Concurenţei arată că numărul racordărilor consumatorilor casnici la gaze naturale şi energie electrice nu a crescut, deşi legislaţia a fost modificată în accest sens.


În primul semestru din 2021, numărul cererilor de racordare primite de distribuitorii de energie electrică a crescut cu 31% faţă de semestrul I din 2020, dar numărul locurilor de consum s-a majorat cu doar 1,4%. Pentru racordarea la gaze naturale, numărul cererilor a crescut cu circa 170%, însă numărul locurilor de consum s-a majorat cu doar 3,6%.

„Conform informaţiilor deţinute de autoritatea de concurenţă, deşi numărul de cereri de racordare la reţelele de distribuţie depuse de clienţii casnici a crescut, nu s-a înregistrat şi o majorare a lucrărilor de racordare, deci a locurilor de consum casnic”, se spune într-un comunicat al Consiliului.
În 2020, legislati
a privind racordarea la energie electrică şi gaze naturale a fost modifica, distribuitorul de energie electrică sau de gaze naturale având obligaţia de a racorda la reţea toţi solicitanţii clienţi casnici, în 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire, cu recuperarea costurilor racordării în 5 ani.
Analiza arată că dacă legislaţia ar permite autorităţilor publice locale să finanţeze total dezvoltarea reţelelor de energie electrică şi gazele naturale, activitatea de racordare ar putea fi impulsionată. Ca urmare, Consiliul Concurenţei recomandă adaptarea legislaţiei astfel încât să permită autorităţilor locale finanţarea în întregime a lucrărilor de dezvoltare a reţelelor, din resurse locale sau prin accesarea de fonduri naţionale şi/sau comunitare. Consiliul mai apreciază că realizarea racordărilor nu trebuie să aibă la bază doar eficienţa economică, ci și alte criterii, cum ar fi o durată clar precizată până la racordare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut