Românii, printre cei mai numeroși emigranți din Marea Britanie

Populaţia actuală estimată a Marii Britanii este de 66,282 milioane de cetăţeni, iar cei mai mulţi rezidenţi din UE sunt din Polonia (738.000), România (384.000), Irlanda, India şi Italia.

Datele pe 2020, prezentate de Oficiul Naţional de Statistică al Marii Britanii arată numărul cetăţenilor din UE care trăiesc în Regatul Unit a scăzut în ultimul an cu 200.000 de persoane, de la 3,7 milioane la 3,5 milioane de oameni în 2020.

Analiştii susţin că declinul este cauzat de efectele pandemiei de Covid-19 şi de Brexit. „Deciziile de a migra sunt complexe şi decizia unei persoane de a sta în Marea Britanie va fi întotdeauna influenţată de o serie de factori, inclusiv de motive economice şi sociale. Este posibil ca impactul pandemiei, alături de alţi factori, cum ar fi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, să fi influenţat comportamentul şi deciziile populaţiei non-britanice care locuieşte în Regatul Unit. Aceasta ar putea include o creştere a celor care pleacă dar şi o scădere a celor care vin să locuiască în Marea Britanie”, a declarat un purtător de cuvânt al ONS.
Numărul rezidenţilor non-britanici născuţi în Regatul Unit se ridică la 9,5 milioane, în timp ce numărul rezidenţilor non-britanici totalizează 6,1 milioane. Ţările cu cei mai mulţi cetăţeni care trăiesc în Marea Britanie sunt India, Polonia, Pakistan, Irlanda şi Romania. Regiunea cu cel mai ridicat procent de persoane care nu s-au născut în Regatul Unit şi nu sunt britanici continuă să fie Londra.

Peste un milion de români au solicitat statut de rezident

La mijlocul săptămâmii trecute, presa britanică anunţa că peste 5,5 milioane de cetăţeni europeni au cerut un statut de rezident în Regatul Unit până pe 30 iunie, data la care a expirat termenul pentru depunerea acestor cereri după terminarea libertăţii de circulaţie cu UE în urma Brexitului. Din acestea, au fost aprobate 4.908.760 de cereri pentru acordarea statutului de rezident permanent (settled status) sau de rezident temporar (pre-settled status). În total, 2.846.820 de cetăţeni europeni au primit statutul de rezident permanent şi 2.327.850 pe cel de rezident temporar. Statutul de rezident permanent poate fi obţinut de persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cele care au trăit în această ţară mai puţin de cinci ani pot primi statutul de rezident temporar, ce poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă.

Defalcat pe naţionalităţi, cei mai numeroşi solicitanţi au fost polonezii, românii şi italienii. Potrivit The Guardian, până pe 30 iunie, 1,067 milioane de cetăţeni români au cerut un statut de rezident, românii fiind pe locul doi după polonezi, cu 1,09 milioane de cereri.
Numărul solicitanţilor este mult mai mare faţă de cel al cetăţenilor europeni stabiliţi oficial în Regatul Unit, acesta fiind la jumătatea anului trecut de circa 3,5 milioane.
Odată cu ieşirea Regatului Unit din UE, cetăţenii europeni care doresc să lucreze în această ţară trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor / angajator autorizat de Home Office şi salariul minim anual oferit de către sponsor / angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).
Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se aplică turiştilor şi nici cetăţenilor europeni care au obţinut statutul de rezident permanent sau de rezident temporar.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut