Românii au terminat anul trecut cu un salariu mediu de 3.602 lei

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.620 lei în luna decembrie a anului trecut, în creştere faţă de luna precedentă cu 209 lei (cu 6,1%), cele mai mari ale câştiguri fiind obținute în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (8.350 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.685 lei).

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică, în decembrie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.906 lei, cu 341 lei (cu 6,1%) mai mare decât în noiembrie 2020. Comparativ cu decembrie 2019, salariul mediu net a crescut cu 8,4%.
În ultima lună a anului trecut, Îîn majoritatea activităţilor din sectorul economic, salari
ul mediu a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici.

Cele mai semnificative creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) – cu 28,2%, în industria metalurgică, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor produse din minerale nemetalice – între 21% şi 25,5% şi în telecomunicaţii, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, alte activităţi extractive, colectarea şi epurarea apelor uzate, extracţia minereurilor metalifere, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport, extracţia cărbunelui superior şi inferior – între 12% şi 18%.
Scăderi ale salari
ului mediu net au fost consemnate în transporturi aeriene (cu 5,2%) şi în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (cu 2%).


Scăderi salariale în invățământ, majorări în administrație

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale salariului mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (cu 6,7%, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete / vouchere de vacanţă) şi a stimulentului de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienţilor cu COVID-19, în conformitate cu prevederile legale în vigoare), respectiv în administraţie publică (cu 1,3%). Salariul mediu net a scăzut în învăţământ cu 2,4%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

Pentru decembrie 2020, indicele câştigului salarial real a fost 106,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, iar indicele câştigului salarial real a fost 105,7% faţă de luna precedentă. Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 242,3%, cu 13,2% mai mare faţă de cel înregistrat în noiembrie 2020.


Top salarii peste 5.000 lei

1. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 8.350 lei

2. Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice 8.311 lei

3. Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii 7.278 lei

4. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 7.074 lei

5. Fabricarea produselor din tutun 6.228 lei

6. Activităţi de editare 6.206 lei

7. Activităţi de servicii anexe extracţiei 6.088 lei

8. Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 5.971 lei

8. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat 5.681 lei

9. Cercetare-dezvoltare 5.478 lei

10. Telecomunicaţii 5.341 lei

11. Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public (exclusiv forţele armate şi asimilaţi) 5.118 lei

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut