România, printre statele care primesc emigranții de pe Ocean Viking

Ministrul francez de interne Gerald Darmanin a declarat că nouă ţări europene s-au angajat să primească două treimi din cei 234 de migranţi preluaţi de nava umanitară Ocean Viking care urmează să acosteze vineri la Toulon, în sud-estul Franţei, informează AFP.

Nava Ocean Viking a ONG-ului SOS Méditerranée va acosta într-un port militar din Franţa „în mod excepţional”, conform unui anunţ făcut de guvernul francez, după ce Italia a refuzat să autorizeze acostarea sa.

Dintre ţările europene care s-au angajat să primească migranţi, Germania va primi „peste 80 de persoane”, a spus ministrul francez într-un interviu televizat.
De asemenea, Croaţia, România, Bulgaria, Lituania, Malta, Portugalia, Luxemburg şi Irlanda vor primi migranţi în numele „solidarităţii europene”, a spus Darmanin.
Refugiaţii primiţi sunt cei „eligibili pentru azil”, a adăugat ministrul francez, repetând că „cei care nu pot obţine azil se vor întoarce direct în ţările lor de origine”.
Pasagerii de pe Ocean Viking provin din Bangladesh, Eritreea, Siria, Egipt, Pakistan, Mali, Sudan, Guineea, conform sursei citate.
Denunţând din nou atitudinea „inumană” a Italiei, care a refuzat să permită acostarea navei, Gerald Darmanin a afirmat că „deja 500 de poliţişti francezi se află la graniţa cu Italia pentru a putea controla mai bine frontiera noastră”.

Şefa guvernului italian Giorgia Meloni, a calificat vineri reacţia Franţei drept „agresivă, de neînţeles şi nejustificată” după ce Parisul – deranjat de refuzul Romei de a accepta debarcarea unei nave umanitare cu 234 de migranţi la bord – a anunţat contramăsuri, transmite EFE. Totodată, Meloni a cerut „să fie elaborată o soluţie europeană” la problema migraţiei.
„Am fost extrem de marcată de reacţia agresivă a guvernului francez, care este de neînţeles şi nejustificată”, a declarat Meloni într-o conferinţă de presă la Roma.

Sosirea în Franţa a navei Ocean Viking, care a acostat vineri la baza navală franceză din Toulon, sudul Franţei, a provocat un conflict între Paris şi Roma ca urmare a refuzului guvernului italian de a primi nava. Drept represalii, guvernul francez a adoptat o serie de măsuri împotriva Italiei, printre care înăsprirea controalelor la frontiere şi suspendarea „cu începere imediată” a acordului de relocalizare a migranţilor pe teritoriul UE, scrie EFE.

De la începutul anului, 1.765 de migranţi au dispărut în Marea Mediterană, dintre care 1.287 în zona centrală, cea mai periculoasă rută de migraţie din lume, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut