Rezultate Rezidențiat 2021: Clujul, pe locul doi pe țară la medicină și farmacie

Ministerul Sănătății a publicat rezultatele finale ale concursului de intrare în rezidențiat. Cel mai mare punctaj obținut de județul Cluj este 935, maximul posibil fiind 950. Candidatul clujean care a obținut acest punctat s-a situat pe locul doi în clasificarea la medicină, pe primul loc situându-se un candidat din Iași, care a obținut 938 de puncte.

 

Pe locul patru în ierarhica națională la medicină se situează tot un clujean cu 926 de puncte. La medicină dentară, din județul Cluj cel mai bine clasat se află pe locul 12 în ierarhia națională cu 903 puncte iar la Farmacie cel mai mare punctaj obținut de un candidat clujean este 886, ceea ce îl situează pe locul 2.

La medicină dentară, cel mai mare punctaj a fost obținut de un bucureștean-934 puncte iar la farmacie tot de un bucureștean-891 de puncte.

Candidații de la medicină dentară și farmacie au cerut zilele trecute ministrului Sănătății suplimentarea locurilor pentru că sunt mai mulți promoavați decât locuri disponibile.

Anul acesta a fost înregistrat record de candidați la rezidențiat, la nivel național. Peste 12.000 de absolvenți de medicină, medicină dentară și farmacie au susținut, pe 21 noiembrie, examen pentru un loc sau un post de rezident. După contestații, Ministerul Sănătății a publicat ierarhia națională finală.

Anul acesta au fost scoase la concurs 3.672 locuri pentru medicină, 1.190 locuri pentru medicină dentară și 1.082 de locuri la farmacie. Au fost publicate și 270 de posturi.

Candidații de la medicină dentară și farmacie au transmis zilele trecute o petiție către Ministerul Sănătății prin care au solicitat suplimentarea locurilor pentru că sunt mai mulți promovați decât locuri.

”Atât medicina dentară cât și farmacia au luptat și luptă direct cu pandemia, deoarece pacienții au nevoie în permanență de acces la serviciile de medicină dentară cât și cele de farmacie, iar un medic nu poate realiza un act medical fără sprijinul direct sau indirect al farmacistului.

În același timp am vrea să vă rugăm să țineți seama și de faptul că serviciile de medicină dentară și farmacie sunt deficitare în sistemul de sănătate public, iar noi în mare parte tineri absolvenți avem mare nevoie de specializare atât din punct de vedere financiar (fiind un ajutor considerabil și stimulativ pentru un început de drum în carieră), dar mai ales profesional prin cunoștiințele dobândite care se vor reflecta asupra beneficiarilor reali a serviciilor medicale respectiv pacienții.

Un rezident oferă un plus valoare sistemului medical, iar faptul că suntem în situația de a fii mai mulți candidați promovați decât locurile inițiale scoase la concurs nu este un lucru ce ar trebui să ne aducă întristare sau gânduri asupra impactului bugetar, din contră trebuie privit ca o oportunitate și ca o bucurie, deoarece este o dovadă reală a faptului că s-a învățat, că se dorește obținerea unei specializări în țară și dorința însușirilor de noi cunoștiințe”, au scris candidații la rezidențiat.

Repartiția pe loc sau pe post va începe pe 5 decembrie

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire se face în zilele de 5, 6, 7 și 8 decembrie 2021 prin teleconferinţă, începând cu ora 9:00. Candidaţii se vor putea prezenta în oricare dintre centrele universitare: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş sau Timişoara. La repartiție se pot prezenta numai candidații care au obținut un punctaj de minim 60% din punctajul maxim realizat pentru fiecare domeniu de concurs.

Accesul în clădirea în care se desfășoară alegerea locurilor și posturilor scoase la concurs se face în condiții similare accesului în sala de concurs. Practic, accesul este permis doar pentru candidaţii sau împuterniciții legali ai acestora care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV- 2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ calificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, efectuat de un furnizor de servicii medicale autorizat, respectiv candidaţilor sau împuterniciților legali care fac dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară infectării cu SARS-CoV-2.

Programul de desfășurare a repartiției va fi:

  • duminică, 5 decembrie 2021 – în intervalul 9:00 – 16:00 – domeniul medicină dentară
  • duminică, 5 decembrie 2021 – în intervalul 16:30 – 19:00 – domeniul farmacie (doar candidații de la poziția 1 la poziția 400)
  • luni, 6 decembrie 2021 – în intervalul orar 9:00 – 13:00 – continuare domeniul farmacie
  • luni, 6 decembrie 2021 – în intervalul orar 14:00 – 19:00 – domeniul medicină
  • marți, 7 decembrie 2021 – în intervalul orar 9:00 – 19:00 – continuare domeniul medicină
  • miercuri, 8 decembrie 2021 – începând cu ora 9:00 – continuare domeniul medicină.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut