RETROSPECTIVA Gaudeamus 2022 – vineri, 15 aprilie

A treia zi de Gaudeamus a însemnat un nou maraton de evenimente editoriale în piața centrală din Cluj-Napoca.

„Urbanism și urbaniști din Cluj”

De la ora 11.05 a avut loc lansarea cărții „Urbanism și urbaniști din Cluj” de Lazăr Marian și Vasile Mitrea. Invitați au fost Daniela Maier (Președintele Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din Romania – OART), Șerban Țigănaș (Decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, Cluj-Napoca), autorii Vasile Mitrea și Lazăr Marian. Evenimentul editorial a fost moderat de Marius Mureșan, redactor Casa Cărții de Știință.

Lansare de carte teologică

Personalitatea complexă a Mitropolitului Bartolomeu Anania, teolog, scriitor și om de cultură, a fost evocată cu prilejul lansării volumului antologic omagial intitulat „Puterile Cuvântului”, ed. Casa Cărții de Știință, îngrijit de Ioan St. Lazăr. Au adresat cuvântul lor PS Benedict Bistrițeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preot lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov, Nicoleta Pălimaru, filolog, teolog și scriitor. Evenimentul a fost moderat de Ada Blendea, redactor-șef Casa Cărții de Știință. PS Benedict a pus accentul pe modelul smereniei pe care ÎPS Bartolomeu l-a cultivat. „Mitropolitul Bartolomeu are un nor de ucenici care, iată, s-au adunat în acest for al recunoștinței ca să dea mărturie despre ce a însemnat întâlnirea, prezența, exemplul Mitropolitului, pentru ei și pentru lumea pe care ei o reprezintă sau o slujesc”, a spus Pr. Bogdan Ivanov.

De asemenea, a fost lansat volumul interdisciplinar „Îngrijirile paliative: de la teorie la empatie” semnat de Pr. Bogdan Chiorean, editura Renașterea. Invitați: Preasfințitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, Pr. Bogdan Chiorean. Moderator: Pr. Cătălin Pălimaru.

Sursa foto: Radio România Gaudeamus; Iulia Ghidiu

Literatură și filosofie românească

Tot vineri, 15 aprilie, la Târgul de carte au fost prezentate volumele „Isus”, de Eugen Cojocaru, „Peregrin”, al lui Dan Marius Drăgan și „Înțelepciunea sub un cer senin”, semnat de Ionuț-Constantin Isac, apărute la editura Ecou Transilvan. Isus, „un roman metaforic, mistic și inedit” (Nadia Fărcaș), care determină cititorul „să intre în piele personajului Isus Hristos, un lucru inedit și incitant” (Ionuț Țene), „un roman provocator, care merge pe o echilibristică foarte atentă, pe o linie canonică, dogmatică, delicată, cu influențe ale apocrifelor” (Victor Constantin Măruțoiu). Despre cartea lui, Ionuț Isac a remarcat că aceasta cuprinde „mărturisirile unor reflecții personale despre cercetările întreprinse” în domeniul filosofiei. Volumul „Peregrin”, prezentat de Florin Verdeș constituie, metaforic spus, „un tratat de supraviețuire în poem”, care „schițează un hiatus într-un fel de schemă a vieții”.

 

Evenimente marca editura Școala Ardeleană

Vineri, 15 aprilie, Editura Școala Ardeleană a organizat două întâlniri cu autorii volumelor aduse în fața publicului Mircea Alexandru Birț („Geniul – de la neuroplasticitate la realitate. Alte incursiuni psihografice”), invitați – Aurel Andercou, Dafin Mureșanu, Mircea Muthu – și Sorin Grecu („Celălalt Cluj. Povestiri adevărate”) – un eveniment prezentat de Ioan-Pavel Azap, Leontin Horațiu Iuhas și Adrian Țion.

Lansări și scurte prezentări de carte – editura Eikon

Poezia optzecistă, de Mircea Bârsilă; Politică și canon literar, de Adrian Dinu Rachieru; Societatea procedurală. Elemente de critică a puterii digitale/ The procedural society. A critique of digital power, de Sorin Borza; Condamnat la moarte: Trenul care mă duce taie istoria în două, de Doina Megheți; Invitați: Ștefan Borbély, Christian Crăciun, Vianu Mureșan. Moderator: Valentin Ajder.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut