Monument ctitorit de Mihai Viteazul în județul Cluj, în pericol!

Restaurarea bisericii seculare din Lujerdiu nu mai poate fi amânată (I)

Directorul Institutului clujean de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române, reputatul academician Marius Porumb, atrage atenția că o lucrare de anvergură, precum restaurarea monumentului ctitorit de Mihai Viteazul la Lujerdiu, nu poate fi încredințată unor anonimi: „Nu te poți baza pe «contribuția» unor oameni care nu au făcut nimic”.

Distinsul academician clujean a afirmat, pentru cotidianul „Făclia”, că a fost surprins să afle, în aceste zile, din presă, că monumentul istoric urmează să fie restaurat de un grup de „voluntari” anonimi, fără referințe obligatorii privitoare la efectuarea unor lucrări similare, autorizate, pe monumente emblematice ale patrimoniului național. Academicianul Marius Porumb a evidențiat, în repetate rânduri, prin propriile cercetări istorice, importanța bisericilor ridicate de Mihai Viteazul în Transilvania.

„Nimeni nu mi-a spus nimic că se restaurează biserica de la Lujerdiu ctitorită de Mihai Viteazul. Biserica este încadrată în categoria B a monumentelor istorice. De ce în categoria B un monument de 400 de ani, ctitorit de Mihai Viteazul? În altă ordine de idei: eu am făcut Muzeul Mitropoliei din Cluj. Și le-am spus încă de atunci ierarhilor Bisericii că icoanele vechi, opere de artă de mare valoare, care nu se mai folosesc în ceremonii, trebuie să fie adunate la un loc, pentru o conservare riguroasă. Popii, care ar trebui să fie instruiți, culți, în general sunt diletanți și nu de puține ori spun prostii”, a arătat prestigiosul academician, precizând, în context, că Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Lujerdiu este prezentată de preotul paroh ca fiind opera meșterului Luca din Iclod, deși este creația unui alt pictor. „Inscrpția de secol XVII de pe icoană atestă că a fost dăruită bisericii din Lujerdiu. Din păcate, icoana a fost mult refăcută”, a explicat academicianul.

Potrivit eminentului istoric clujean, e de dorit ca lăcașul de cult de la Lujerdiu să devină, după restaurare, un însemnat obiectiv dedicat prezentării voievodului român, un loc transilvănean inedit, conceput cu măiestrie profesională, pentru că domnitorul român a fost un vizionar și a zidit, reparat, înzestrat şi împroprietărit mânăstiri şi biserici ortodoxe din Transilvania.

Referitor la costurile restaurării monumentului de la Lujerdiu, academicianul Marius Porumb a amintit că pentru lucrările ample cu același profil, efectuate la Cetatea Câlnic (jud. Alba) – ansamblu protejat de UNESCO -, au fost necesare câteva sute de mii de lei, nicidecum milioane de euro.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut