Republica Moldova: S-a stins din viață scriitorul Nicolae Dabija

Scriitorul Nicolae Dabija a pierdut lupta cu COVID-19. Informația a fost confirmată pentru portalul Deschide.md de către purtătoarea de cuvânt a Institutului de Medicină Urgență din Chișinău, Dorina Arsene, informează AGERPRES.

Scriitorul fusese internat cu câteva zile în urmă la Institutul de Medicină Urgență din Chișinău. El suferea de o formă severă de COVID-19. Decesul a survenit vineri în jurul orei 04:00.

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au ținut un moment de reculegere în memoria lui Nicolae Dabija.

În vârstă de 72 de ani, născut în satul Codreni, raionul Cimișlia, Nicolae Dabija este scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe din Republica Moldova. Timp de mai mulți ani a condus săptămânalul Literatura și Arta.

Potrivit Litera, Dabija a fost nepotul arhimandritului Serafim Dabija, unul din marii duhovnici români, deportat în Gulag în 1947. A cunoscut profund viața comunităților românești din jurul României. În calitate de redactor-șef al săptămânalului Literatura și Arta, editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova.

Săptămânalul condus de Dabija a fost, în anii 1988-1989, cea mai importantă publicație care susținea revenirea limbii române la grafia latină și decretarea ei ca limbă oficială în RSS Moldovenească. În perioada sa de glorie săptămânalul Literatura și Arta depășea tirajul de 260 000 de exemplare.

În 2005, el a fost ales președinte al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova, organizație neguvernamentală de cultură și drept, la care au aderat peste 150 de organizații culturale, uniuni de creație, asociații neguvernamentale. La 1 iulie 2008 acesta avea peste 250 000 membri, fiind organizația nonguvernamentală cu cea mai largă aderență din republică, cu filiale în Ucraina (Bucovina de Nord, sudul și nordul Basarabiei, or. Ananiev ș.a), Federația Rusă (Moscova, Norilsk, Surgut), Israel, Italia, Grecia, Serbia, Letonia, Georgia. Dintre activitățile FDRM a făcut parte și depunerea Cererii de Aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (la 26 decembrie 2006) din partea societății civile, însoțită de peste 200 000 de semnături.

În perioada 1989-1991 a fost deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești. A continuat să fie deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 1990-1994 și 1998-2001.

Nicolae Dabija este autorul a peste 80 de volume de poezii, eseuri și publicistică (unele traduse și publicate în SUA, Brazilia, Franța, Italia, Federația Rusă ș.a.). Revista americană de poezie Cold Mountain Review l-a numit pe Nicolae Dabija unul dintre cei mai de seamă poeți ai lumii

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut