Reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri

Proprietarii şi utilizatorii clădirilor obligaţi în timpul stării de urgenţă să-şi întrerupă parţial sau total activitatea pot beneficia de o reducere de până la 50% a impozitului datorat pe clădirile nerezidenţiale, dar trebuie să verifice la consiliul local dacă s-a luat o decizie privind această facilitate sau nu şi care este cuantumul acesteia.

„Conform prevederilor Ordonanţei 69/2020, autorităţile locale sunt în măsură să decidă dacă acordă contribuabililor facilitatea fiscală şi cuantumul acesteia prin adoptarea unei hotărâri până la data de 14 august 2020. În prezent, consiliile locale din mai multe oraşe, printre care Timişoara, Braşov, Sibiu deja au adoptat această hotărâre. În oraşe precum Bacău şi Iaşi, propunerea este în discuţie la nivelul consiliilor locale, iar în Bucureşti intenţia de a implementa facilităţile este doar la stadiul declarativ”, afirmă reprezentanţii PwC România, citaţi de Agerpres.
OUG 69/2020 mai prevede ca agenţii economici care au plătit deja impozitul pe clădiri în termenul legal (30 iunie 2020 pentru primul semestru al anului curent), să poată solicita restituirea diferenţei de impozit deja achitate la bugetele locale în termenul legal de prescripţie. Totodată, conform prevederilor ordonanţei, se mai poate aplica şi bonificaţia ce poate fi în cuantum de până la 10% pentru plata integrală a impozitului la termen. Astfel, contribuabilii pot beneficia atât de reducerea suplimentară de 50%, cât şi de bonificaţia pentru plata la termen de până la 10%.
Punerea în practică a prevederilor OUG 69/2020 generează în anumite situaţii dificultăţi atât pentru contribuabili, cât şi pentru autorităţile locale, deoarece textul ordonanţei publicate iniţial nu prevedea în mod explicit dacă reducerea de 50% se aplică asupra impozitului pe clădiri anual sau se aplică proporţional cu perioada de urgenţă.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *