Rată de promovabilitate de 77.60%, la Cluj, la simularea Evaluării Naționale

Elevii claselor a VIII-a și-au aflat vineri, 16 aprilie, rezultatele simulării examenului de Evaluare Națională, sesiunea martie 2021.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, la nivelul județului rata de promovabilitate este de 77.60%, cu 12.89 procente mai mare decât la simularea probelor examenului de Evaluare Națională din 2019.

Probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluare Națională au fost susținute de 4.079 de elevi ai claselor a VIII, în 133 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care 42 din municipiul Cluj-Napoca. La proba de Limba și literatura română, cinci elevi au obținut nota 10. La proba la Limba maternă, nota 10 a fost obținută de trei elevi, iar la proba de Matematică, nota 10 a fost obținută de 59 de elevi.

Pe discipline, rata de promovabilitate este de: 79.73% la Limba și literatura română;  89.89% la Limba maternă și 72.82% la Matematică.

„Rezultatele obținute de elevii județului Cluj la simularea examenului de Evaluare Națională, sesiunea martie 2021, au reconfirmat calitatea activităților de învățare desfășurate în școlile clujene, responsabilitatea cu care cadrele didactice au abordat pregătirea elevilor pe parcursul celor patru ani de învățământ gimnazial, având în vedere că acești elevi au studiat, începând cu clasa a V-a, după curricule noi și vor susține examenul după o programă nouă și cu subiecte într-un format inedit. Cu atât mai mult, în acest an școlar dificil, în care, în funcție de rata incidenței cazurilor de îmbolnăvire de pe raza localităților, foarte puțini elevi din clasa a VIII-a au participat la activități de învățare față în față, consider că este important pentru ei că, înainte de susținerea primului examen important din viața lor de elevi,  au avut posibilitatea să  participe la o evaluare standardizată, care să le ofere, atât lor, cât și cadrelor didactice, un feed-back obiectiv asupra nivelului de cunoștințe și să dea posibilitatea reglării demersului didactic pentru perioada următoare. Îmi doresc ca aceste rezultate să îi motiveze și mai mult pe toți cei implicați în activitățile de învățare, în sensul de a se pregăti, în continuare cu aceeași seriozitate, în special elevii care au de recuperat anumite conținuturi, astfel încât, peste două luni, la examen, să ne bucurăm de rezultate frumoase, pe măsura muncii depuse”, declară inspectorul școlar general Marinela Marc.

Rezultatele simulării nu sunt publice, nu pot fi contestate și au fost comunicate direct elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar de proveniență.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a anunțat că aceste rezultate urmează să fie analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral din fiecare unitate de învățământ preuniversitar, „în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”.

Notele obținute la simularea examenului de Evaluare Națională 2021 se trec în catalog doar la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/ tutorelui legal.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut