Raport OIM – UNICEF: Numărul copiilor exploatați prin muncă a ajuns la 160 de milioane

Numărul copiilor exploatați prin muncă a crescut până la 160 de milioane la nivel mondial, înregistrându-se o creștere de 8,4 milioane în ultimii patru ani, în timp ce milioane de alți copii sunt expuși riscului ca urmare a impactului pandemiei de COVID-19, relevă datele unui nou raport publicat de Organizația Internațională a Muncii (OIM) și UNICEF.

Raportul, publicat înaintea Zilei mondiale împotriva exploatării prin muncă a copiilor, sărbătorită în 12 iunie, avertizează că progresele privind eliminarea acestei forme de exploatare a copiilor stagnează pentru prima dată în ultimii 20 de ani, inversându-se tendința descendentă din trecut, după ce numărul copiilor care muncesc a scăzut cu 94 de milioane în perioada 2000-2016. De asemeni, raportul semnalează o creștere semnificativă a numărului copiilor de 5-11 ani care sunt exploatați prin muncă, aceștia reprezentând, în momentul de față, mai bine de jumătate din totalul înregistrat la nivel mondial. Numărul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani care prestează munci periculoase – definite ca fiind „muncile care dăunează sănătății, securității sau dezvoltării morale a copiilor” – a crescut cu 6,5 milioane din 2016, ajungând la 79 de milioane.

Același document avertizează că, la nivel mondial, alte 9 milioane de copii riscă să ajungă să fie exploatați prin muncă până la finalul lui 2022, ca urmare a pandemiei. Potrivit unui model de simulare, numărul lor ar putea crește până la 46 de milioane în cazul în care nu au acces la servicii esențiale de protecție socială.

„În urma noilor șocuri economice și a închiderii școlilor din cauza COVID-19, este posibil ca minorii deja exploatați prin muncă să lucreze mai multe ore sau în condiții mai proaste, în timp ce mulți alții riscă să fie expuși formelor celor mai grave de exploatare din cauza pierderii locurilor de muncă și a veniturilor familiilor vulnerabile” – avertizează OIM și UNICEF.

Alte concluzii cheie ale raportului arată că 70% dintre copiii care muncesc sunt implicați în sectorul agricol (112 milioane), 20% – în servicii (31,4 de milioane) și 10% – în sectorul industrial (16,5 milioane) și aproape 28% dintre copiii de 5-11 ani și 35% dintre copiii de 12-14 ani care muncesc, nu merg la școală. În ce privește incidența exploatării copiilor prin muncă, aceasta este mai mare în rândul băieților decât în cel al fetelor, la orice vârstă. „Dacă se iau în calcul și situațiile în care copiii realizează activități în gospodărie cel puțin 21 de ore pe săptămână, se restrânge disparitatea de gen din rândul copiilor care muncesc” – este o altă concluzie a raportului. Același document mai evidențiază că exploatarea copiilor prin muncă este aproape de trei ori mai mare în mediul rural (14%) decât în mediul urban (5%).

„Copiii care muncesc sunt expuși riscului de vătămare a integrității fizice și psihice. Exploatarea copiilor prin muncă compromite educația acestora, le restricționează drepturile și le limitează oportunitățile viitoare, dând naștere unui cerc vicios intergenerațional al sărăciei și al exploatării” – avertizează OIM și UNICEF.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut