Raport de admitere la proiectul care instituie obligativitatea certificatului verde la locul de muncă

Comisiile reunite juridică și de sănătate au acordat, marți, cu majoritate de voturi, raport de admitere cu amendamente la propunerea legislativă prin care personalul unor unități publice și private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19.

Ședințele celor două comisii, care s-au desfășurat inițial separat, au fost întrerupte de parlamentari de la AUR. Ședința a fost reluată, la ea participând fizic senatori PNL, USR și UDMR. De asemenea, AUR a participat la ședința comună a celor două comisii cu un grup de deputați și senatori, informează AGERPRES.

Potrivit formei inițiatorilor, parlamentari de la PNL și UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții: trecerea a cel puțin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală și încadrarea între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus și rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

Proiectul de act normativ prevede că personalul în cadrul unităților sanitare publice și private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătății, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și unităților subordonate, precum și din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

Printr-un amendament, a fost adăugat și personalul din cadrul unităților de asistență medicală profilactică și curativă și persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale și de medicamente.

„Dispozițiile (…) se aplică și autorităților, instituțiilor publice și de interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităților publice și private, obligația prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaților și ai Senatului, persoanelor care ocupă funcții publice sau de demnitate publică, precum și tuturor categoriilor de personal care își desfășoară activitatea în cadrul respectivelor entități”, se arată în amendamentele adoptate de cele două comisii.

Președintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, a menționat că și vizitatorii acestor instituții trebuie să se supună acelorași reguli.

Senatorul AUR Sorin Mateescu a apreciat că prin propunerea legislativă dreptul la muncă este îngrădit și că testele trebuie să fie suportate de la bugetul de stat.

Președintele Comisiei de sănătate, Adrian Streinu-Cercel, și-a exprimat nemulțumirea, într-o intervenție online, că situația persoanelor care au trecut prin boală ca asimptomatici nu este reglementată în lege.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut