Rămas bun, Ivan Patzaichin

Multiplul campion olimpic şi mondial la canoe Ivan Patzaichin, care a decedat, duminică, la vârsta de 71 de ani, va fi înmormântat, marţi, cu onoruri militare la Cimitirul Bellu din Capitală, după ce, luni, cei care au dorit să-i aducă un ultim omagiu s-au putut reculege la catafalcul din Sala de Trofee a Clubului Sportiv Dinamo.

„Funeraliile cu onoruri militare se vor desfăşura marţi, la ora 13, la Clubul Sportiv Dinamo şi vor fi urmate de slujba de înmormântare la Cimitirul Bellu”, a anunţat familia sportivului.
Toţi cei care vor să îi aducă un ultim omagiu fostului campion o pot face începând de luni, de ora 12:00, trupul neînsufleţit al acestuia urmând să fie depus la Sala de Trofee a Clubului Sportiv Dinamo din Şoseaua Ştefan cel Mare.

Trupul neînsufleţit al multiplului campion olimpic a fost depus, luni, la Sala de Trofee a Clubului Sportiv Dinamo din Şoseaua Ştefan cel Mare. Cortegiul funerar a ajuns la sediul clubului la ora 12 şi a fost aşteptat de ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, preşedintele CS Dinamo, Ionuţ Adrian Popa, preşedintele interimar al Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, fosta canotoare Georgeta Andrunache, componenţii echipei de baschet a CS Dinamo, actorul Mitică Popescu şi câteva zeci de suporteri. Sicriul a fost depus în Sala de Trofee de Regimentul de Gardă al Jandarmeriei Române. La intrarea în sediul clubului a fost pusă o canoe cu pagaie şi un tablou al fostului campion. Cei prezenţi au depus coroane de flori şi s-au recules la sicriul lui Ivan Patzaichin.

Eduadr Novak: Trebuie să ni-l reamintim ca pe un model de perseverenţă

„Ivan Patzaichin m-a motivat în copilărie, mi-a arătat calea şi mi-a arătat că se poate. Sportul românesc a pierdut unul dintre cei mai mari campioni ai săi. Trebuie să ni-l amintim pe Ivan Patzaichin ca un model de perseverenţă, ca un campion care timp de 20 de ani a reuşit să fie printre cei mai buni din lume”, a spus ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, care s-a recules, luni, la catafalcul campionului. „Ieri a fost o zi foarte tristă, a trecut în nefiinţă şi Ion Caramitru… iar cu o zi înainte l-am pierdut şi pe Adrian Răspopa de la raliu. Au fost două zile cumplite”, a adăugat Novak.

Mihai Covaliu: Întreg sportul este devastat de durere

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu a declarat că întreg sportul este devastat de durere şi că fostul canoist va rămâne veşnic în amintirea poporului român.
„Este o zi tristă pentru noi. De azi Ivan Patzaichin va fi veşnic în inimile noastre, în amintirile noastre pentru tot ce a făcut el ca om în primul rând şi după aceea ca sportiv, prieten, coleg, tată sau frate. Suntem devastaţi de durere… rămân în urmă amintiri frumoase, amintiri care vor fi pentru totdeauna despre un mare CampiOm, aşa cum l-am numit noi pe Ivan Patzaichin. Eu spun că de acum încolo vom fi mai bogaţi pentru că prin tot ce a făcut Ivan pentru sport şi pentru România va rămâne veşnic în amintirea acestui popor”, a spus Covaliu la ieşirea din sediul Clubului Sportiv Dinamo, unde a fost depus sicriul fostului campion.
„Îmi aduc aminte multe lucruri frumoase pentru că am avut norocul şi onoarea să fiu de foarte multe ori în preajma lui Ivan Patzaichin. A fost ca un tată pentru mine, ca un frate mai mare, ca un prieten, ca un coleg. Pentru mine a fost un model de om, de sportiv, de antrenor. Tot sportul din România ar trebui să îl ia ca model şi ca reper. Şi sunt convins că toată lumea va fi mult mai bună dacă îl va avea pe el ca model”, a mai afirmat Mihai Covaliu.

Alexandru Dedu: A fost un om bun de la care toţi avem de învăţat

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă în care a fost prezentat oficial Xavier Pascual în funcţia de selecţioner al echipei naţionale masculine a României, că multiplul campion olimpic ”a fost un om bun de la care toţi avem de învăţat”. „Am avut şansa să îl cunosc pe omul acesta, un om bun de la care toţi avem de învăţat”, a spus, vizibil marcat de decesul lui Ivan Patzaichin, preşedintele Federaţiei Române de Handbal.

De la Mila 23, pe podiumul olimpic

Născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen). De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).
Juan Antonio Samaranch, preşedintele CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deţinător al acestui ordin, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul naţional ‘Serviciul Credincios’ în grad de ofiţer. În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. La 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut