Punctele sensibile ale reumatologiei

Ziua mondială a artritei (World Arthritis Day) este marcată în fiecare an, la 12 octombrie, iar în acest an a avut ca mesaj „punctele sensibile ale reumatologiei”.

Prin intermediul acestei zile, Societatea Română de Reumatologie împreună cu Asociația Pacienților cu Boli Inflamatorii Reumatismale au ținut să atragă atenția asupra importanței creşterii gradului de informare a populaţiei, la nivel mondial, cu privire la existenţa bolilor reumatice şi impactul acestora asupra activităţii zilnice.

Anul acesta, Ziua mondială a Artritei a avut ca mesaj „punctele sensibile ale reumatologie”. În acest context, la Cluj-Napoca a fost organizată o dezbatere în cadru căreia medici și pacienți au încercat să identifice problemele din acest domeniu.

Participanții la eveniment au atras atenția că bolile muscoloscheletale nu sunt bine reprezentate, cu toate că această patologie interesează pe foarte multă lume și reprezintă a doua cauză de handicap pentru oamenii tineri.

 

Andrei Huțanu, președintele Asociației Pacienților cu Boli Inflamatorii Reumatismale ART Transilvania a declarat că de Ziua Mondială a Artritei cel mai important lucru care se poate face pentru pacienți este de a convinge societatea civilă să pună presiune pe decindeți pentru a rezolva problemele esențiale ale celor cu afecțiuni reumatice, printre acestea numărându-se accesul la terapie și la tratament.

Profesorul dr. Simona Rednic, președintele Societății Române de Reumatologie a ținut să sublinieze că termenul de artrită este unul foarte larg iar cauzele acestor boli sunt foarte diverse. „Nu există o artrită, nu există o spondilită. Există foarte multe cauze care dau dureri la nivelul acelorași articulații sau coloanei vertebrale. În primul rând cu acest lucru trebuie să începem, cu multitudinea de patologii și multitudinea de abordări a acestei probleme. Practic e vorba de o zi în care trebuie să vorbim de această patologie și să tragem atenția asupra problemelor acestei patologii pentru că foarte multe lume suferă de patologie osteoarticulară, foarte diferită și foarte diferit tratabilă. Educarea pacientului și propria lui responsabilizare în cadrul acestei boli este esențială. Am înțeles de la Societatea Europeană de Reumatologie că reumatologia este o specialitate încă foarte puțin vizibilă. Dacă te uiți la bolile muscolosceletale la documentele de la Bruxelles aproape nu le întâlnești. Nu vreau să spun că există o prioritizare, dar bolile musculoscheletale nu sunt bine reprezentate. Or acesta este unul dintre punctele slabe și trebuie să discutăm despre asta pentru că patologia muscoloscheletală este foarte frecventă și este a doua cauză de handicap pentru oamenii tineri”, a spus prof. dr. Simona Rednic.

Potrivit specialiștilor, bolile reumatice sunt printre cele mai răspândite, invalidante, împovărătoare şi costisitoare boli netransmisibile, iar efectele se resimt asupra vieţii a peste 120 de milioane de oameni de toate vârstele numai în Europa. Aceste boli rămân în continuare în mare parte necunoscute şi neabordate în toată Europa şi nu numai. Un număr mult prea mare de persoane afectate rămâne nediagnosticate. Prin urmare, persoanele care trăiesc cu diverse afecţiuni reumatice nu sunt conştiente de simptomele lor, de oportunităţile de diagnostic şi tratament.

Prof. dr. Cătălin Codreanu, managerul Spitalului Clinic de Boli Reumatismale din București a ținut să transmită că „doar acționând împreună se pot schimba lucrurile în acest domeniu”. „Este un îndemn la activism în domeniul sănătății publice iar realizarea acestei acțiuni la Cluj este un exemplu foarte bun de activism. Suferințele reumatismale sunt încadrate într-o familie foarte largă iar pacienții cu boli reumatice prezintă o multitudine de alte boli și mai curând ar trebuie să ne adresăm omului aflat în suferință, indiferent de afecțiunea pe care o prezintă acesta”, a spus medicul.

Printre cei care au luat parte la eveniment s-a numărat și Robert Kalman (35 de ani). El este balerin profesionist al Opera Maghiară din Cluj-Napoca și colaborator la Opera Națională Română, iar în 2009 a fost diagnosticat cu poliartrită reumatoidă. Boala a avut o evoluţie agresivă. „Am început să am dureri la articulaţii, la palme, la încheieturi, apoi la umeri. În 2-3 luni s-a agravat foarte tare. Aveam dureri foarte mari în tot corpul. Niciodată nu m-am gândit că acest lucru îmi va marca viața. La Operă însă mergeam în fiecare zi, făceam cât puteam. Am avut şansa ca oamenii de acolo să mă înţeleagă”, povesteşte Robert. „Am apelat la încrederea doctorilor iar în 2012 am primit prima injecție și am observat ameliorări substanțiale. A fost ca o revelație să mă pot mișca din nou și îndemn fiecare pacient să fie stăpân pe el și să aibă încredere în medici. Meseria de balerin implică foarte multe repetiții, de multe ori de dimineața până seara. Sunt balerin la două opere și este lună în care am și 15 spectacole, dar puterea stă în noi. Pentru mine pasiunea este dansul iar unealta mea este corpul”, a spus Robert.

Medicul col. dr. Doina Baltaru, comandantul Spitalului Clinic de Urgență Militar „Constantin Papilian” din Cluj-Napoca a ținut să sublinieze că pacientul trebuie privit ca om. „El vine într-un moment delicat în care viața i-a fost dată peste cap de o suferință pe care nu știe cum să o gestioneze, fiind afectat profesional și personal. Din păcate în România, din cauza problemelor economice, avem cealaltă latură, cea a refugiului în boală care nu este de dorit. Este un mozaic de pacienți și este foarte important ca medicul să-și găsească timp să înțeleagă pacientul. Suntem într-un triunghi care trebuie să rezolve problemele: pacientul, asociațiile de pacienți și echipa medicală în centrul căreia este medicul de famile. Medicul de familie este una dintre verigile cele mai slabe ale sistemului din România și sper că nu supăr pe nimeni. Pe de o parte pentru că există un deficit de medici de familie. Sunt zone în care nu sunt atrași să meargă iar aceia care sunt dăruiți au foarte mulți pacienți pe liste și nu reușesc să-i consulte. E o problemă cu evaluarea la timp a pacientului”, a explicat medicul Doina Baltaru.

Totodată, medicul militar a atras atenția cu privire la importanța sesiunilor multidisciplinare în cadrul congreselor naționale. „În această echipă multidisciplinară e important să fie și un specialist în boli rare”, a punctat Doina Balatru. Medicul a mai semnalat că analizele sunt limitate de fonduri, precizând că testele genetice nu sunt decontate iar adesea se fac în străinătate. „Sistemul medical are o problemă prin deficitul de specialiști, prin vederea tubulară generată de supraspecializare și prin veriga cea mai slabă care este medicul de familie”, a conchis Baltaru.

Cea mai frecventă boală reumatică de tip inflamator este artrita reumatoidă sau poliartrita, o boală sistemică cronică care afectează articulaţiile, ţesuturile conjunctive, musculare, tendoanele şi ţesutul fibros, cauzând de cele mai multe ori durere şi deformare. Poliartrita reumatoidă netratată reduce durata medie de viaţă a celor afectaţi cu 5-10 ani, fapt care determină o atenţie sporită asupra simptomelor timpurii ale bolii.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut