Puncte de consiliere și verificare a scaunelor auto pentru copii, la Cluj-Napoca

Un program care îi va ajuta pe șoferii care transportă în mașină pasageri copii să se asigure că iau toate măsurile pentru transportul acestora în siguranță – Car Seat Check -, a fost demarat de Copil Iubit la Bord și MOL România și se va desfășura în trei stații din Cluj-Napoca: MOL Calea Turzii, MOL Observator și MOL Calea Dorobanților. Astfel, până în 25 iulie, miercurea și vinerea devin „zilele dedicate învățării regulilor de siguranță pentru călătoria alături de cei mai vulnerabili pasageri în mașină”.

În cele trei stații MOL România, clujenii vor învăța cum se pot asigura că au instalat corect scaunele auto și vor beneficia de sesiuni de consiliere gratuită în acest sens din partea unei echipe de specialiști locali.

„Potrivit cifrelor finale publicate de Comisia Europeană pentru anul 2021, România este țara cu cele mai multe decese cauzate de accidentele rutiere. Una dintre cele mai eficiente măsuri adoptate pentru a proteja micii pasageri ai autovehiculelor este reprezentată de utilizarea corectă a centurilor de siguranță și a scaunelor auto. Studiile arată că utilizarea necorespunzătoare a centurilor de siguranță, respectiv a scaunelor auto, poate reduce sau chiar elimina eficacitatea sistemului de siguranță auto în cazul unui accident rutier, crescând riscul apariției rănilor grave sau chiar fatale” – precizează inițiatorii programului.

Potrivit acestora, în fiecare dintre cele trei stații de servicii aparținând MOL România va funcționa un punct de întâlnire între consultanții parteneri ai programului și părinții sau viitorii părinți care doresc să se asigure că au luat toate măsurile de siguranță pentru transportul copiilor lor. Clujenii vor beneficia gratuit de o verificare a modului în care au instalat scaunul auto, în cadrul unei ședințe de consiliere individuală care are durata de aproximativ 30 de minute per familie.

„În timpul acestor întâlniri, părinții vor fi ghidați de către un consultant cu pregătire în instalarea corectă a scaunelor auto, curs oferit de IOSH (The Institution of Occupational Safety and Health) din Marea Britanie. În cadrul sesiunii, părinții vor dezvolta următoarele abilități: învățarea procedurilor corecte de instalare a sistemului de siguranță auto pentru copii, printr-o experiență practică și îndrumare din partea consultantului; consilierea individuală privind următoarea etapă de creștere a copilului pentru alegerea sistemului de siguranță auto ce va corespunde cu noua înălțime, greutate și vârstă a micului pasager; alegerea corespunzătoare a scaunului/ scoicii auto; verificarea sistemului de siguranță auto ales, pentru a identifica eventuale defecțiuni, termenul de expirare sau dacă există vreo situație privind rechemarea echipamentului la producător; utilizarea aplicației Child Car Safety App, care le oferă părinților acces facil la o gamă largă de informații privind legislația curentă despre menținerea siguranței în trafic a copiilor” – anunță inițiatorii programului.

Pentru a beneficia de o întâlnire cu consultanții este necesară realizarea unei programări, pentru a stabili stația la care va avea loc, data și intervalul orar. Cei interesați pot face programare sunând la consultantul din stația aleasă și pot găsi detalii suplimentare pe site-ul proiectului Copil Iubit la Bord: www.copiilabord.ro/car-seat-check-program

Pentru a găsi numărul de telefon al consultantului din fiecare stație, doritorii trebuie să intre în pagina dedicată proiectului și să dea un click pe stația în care doresc să meargă.

Car Seat Check Program are ca principal obiectiv creșterea numărului de persoane care utilizează corect sistemele de siguranță auto destinate copiilor. Grupul țintă este reprezentat de actuali și viitori părinți sau alți aparținători care au nevoie de ajutor în instalarea corectă a unui sistem de siguranță auto – scaun auto, scoică sau înălțător.

Copil Iubit la Bord este prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor, iar municipiul Cluj-Napoca a fost oraș pilot pentru acest program. Publicul țintă este reprezentat de părinții copiilor cu vârsta până în 12 ani care locuiesc în municipiul Cluj-Napoca și care se deplasează cu mașina alături de copii.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut