Pulsul economic al zonei de munte a Clujului

• Cum s-a făcut tranziția de la exploatarea lemnului la o economie de servicii •

Localitățile din zona de munte a județului Cluj s-au aflat în ultimii ani în mare dificultate din cauza dependenței de o singură activitate, cea a exploatării și prelucrării lemnului. În contextul așa zisei bătălii a autorităților și ong-iștilor împotriva defrișărilor de păduri, locuitorii de aici au fost nevoiți să facă tranziția de la lemn la alte activități care să le asigure bănăstarea.

Comunele clujene din zona Apusenilor se confruntă acum cu un declin demografic, cu o îmbătrânire a populaţiei, cu migraţia forţei de muncă, cu lipsa unei infrastructuri moderne, o valorificare redusă a potenţialului turistic, o agricultură de subzistenţă, cu un şomaj ridicat etc. Cu câteva excepții, activitatea economică în aceste localități este modestă iar șanse ca numărul de firme să crească în zona de munte pentru a crea mai multe locuri de muncă sunt destul de mici.

Câteva dintre comune încearcă să parieze pe turism. În acest sens au făcut demersuri pentru a obține statutul de stațiuni turistice de interes local, lucru care le-ar putea aduce anumite facilități și o mai mare vizibilitate.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut