“Publicul liberal progresist s-a îndepărtat cu totul de PNL”

Un sondaj INSCOP, realizat în perioada 10-18 ianuarie și dat publicității zilele trecute, relevă o creștere a intenției de vot pentru partidul AUR, care a ajuns la 20,6% din opțiunile electoratului. Conform sondajului, pe primul loc se clasează PSD, în scădere față de lunile anterioare, în timp ce liberalii se clasează pe locul trei.

Astfel, PSD scade de la 36% la 34,3%, în timp ce PNL scade de la 17% la 16,6%, iar USR crește puțin în luna ianuarie, de la 12,1% la 12,5%.

Specialiștii atrag atenția că unul din motivele pentru care AUR a crescut în preferințele electoratului este proaspăta alianță între PSD și PNL, două partide care înainte mimau lupta. În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, această creștere a AUR era de așteptat în condițiile vidului ideologic.

„Creșterea AUR în preferințele electoratului era de așteptat, în condițiile vidului ideologic care există în România și mai ales fiindcă cele două principale partide, PNL și PSD, care mimau până de curând lupta fără concesii, sunt astăzi într-o coaliție de guvernare. AUR folosește orice prilej pentru a se afla în prim-planul vieții publice, atacând „sistemul”, creând controverse și clivaje, în vreme ce USR, odată cu ieșirea de la guvernare, pare că se adresează din nou doar electoratului său de bază din anii 2016-2018, care este unul ce nu depășește 15%.

Creșterea AUR este îngrijorătoare pentru că acest partid este unul ultra-naționalist și eurosceptic, numeroși reprezentanți ai săi având discursuri cu accente xenofobe, ortodoxiste și homofobe. Lipsa de fermitate a celorlalte partide și a actorilor instituționali legitimi în a eticheta acest partid ca fiind unul anti-democratic și în a-l izola politic permite crearea unui culoar periculos care ar putea propulsa AUR chiar mai sus de cele douăzeci de procente cu care este creditat acum”, spune Sergiu Mișcoiu.

Cât despre căderea liberalilor, și aceasta era de așteptat după o luptă internă pentru șefia patidului presărată cu scandaluri și acuze dure între candidați.

„PNL a căzut datorita luptei interne fratricide și sterile, neonorării promisiunilor electorale – s-a comportat ca un partid-stat și a eșuat și în acest demers, fiind obligat sa-si readucă principalul rival la guvernare.

Clasa de mijloc și mai ales publicul liberal progresist s-a îndepărtat cu totul de PNL”, mai subliniază Sergiu Mișcoiu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut