„PSD și PNL discută, din păcate, despre nume și funcții, nu despre soluții și reforme”

Ideea tandemului surpriză Marcel Ciolacu președinte cu Nicolae Ciucă premier, la alegerile de anul viitor, este îndelung comentată zilele acestea. Reprezentanții opoziției atrag atenția că asemenea subiecte promovate de cei de la putere nu sunt potrivite, în contextul crizei prețurilor și inflației prin care trece țara nostră.

„PSD și PNL discută, din păcate pentru România, despre nume și funcții, nu despre soluții și reforme. Fie că vorbim de rotativa guvernamentală sau de ce se va întâmpla după alegerile din 2024, totul se reduce la cine și ce funcții ocupă. Astea sunt preocupările PSD și PNL în timp ce inflația a revenit pe creștere, prețurile la alimentele de bază, zahăr, unt, cartofi, lapte și făină au crescut cu peste 30% într-un an, iar românii se zbat lună de lună să facă față cheltuielilor curente.

În loc să împartă funcții în baza unor victorii viitoare imaginare, liderii PNL și PSD, ar trebui să gestioneze cu bine guvernarea actuală. Sunt din păcate nenumărate probleme care ar trebui discutate prioritar. Ce face această guvernare cu pensiile speciale? Ce facem cu alte jaloane din PNRR? Reducem și noi totuși impozitarea muncii în loc să facem mii și mii de noi angajări la stat? Sprijinim IMM-urile și mediul de afaceri sau doar îl sufocăm cu noi taxe în timp ce incompența politrucilor din instituții precum ASF aruncă în aer domenii întregi? Astea sunt întrebările care ar trebui să primească un răspuns de la tandemul Ciucă-Ciolacu, nu ce își scrie fiecare pe cartea de vizită”, a declarat liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

„Poate fi o variantă reală, în definitiv n-ar fi prima oară când PNL se predă unei „monstruoase coaliții”, s-a mai întâmplat în 2011 când PNL s-a aliat cu Partidul Conservator al securistului turnător „Felix” Voiculescu și apoi au format cu PSD celebra Uniune Social Liberală, USL, formulă în care au și participat la alegeri. Deci este o variantă care nu poate fi exclusă mai ales că în momentul de față este clar că PNL s-a predat cu totul PSD”, a spus, la rândul său, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, subliniază, pe de altă parte, că ideea unui tandem între președintele PSD și președintele PNL pentru alegerile din 2024 ar fi desigur, „în condițiile existenței unei viziuni comune între cele două partide, o idee destul de clasică”. „Așa s-a întâmplat în mai multe state în care partidele de coaliție au avut un sistem asemănător. De altfel, și coalițiile care s-au realizat în România de-a lungul timpului au mers uneori pe această formulă. USL era bazat pe ideea conform căreia dacă un partid va propune premierul, celălalt va propune președintel. Un sistem de acest tip ar trebui să funcționeze dar condiția de posibilitate este existența unei coeziuni reale între partide. Or, în momentul de față, observăm că PSD și PNL se află într-o dispută politică, această dispută este legată de alegerile din 2024. Ideea unor candidaturi comune ar valida această înțelegere între domnul Ciolacu și domnul Ciucă, însă candidaturile comune ar trebui să fie la toate alegerile, de la cele locale la cele generale. Nu cred că suntem într-o situație în care cele două partide să se înțeleagă, pentru că scorul PSD și scorul PNL separate nu vor da în niciun caz prin adiționare scorul pe care acest nou USL, să spunem, l-ar putea atinge”, spune Sergiu Mișcoiu.

El mai subliniază că „nici electoratele celor două partide nu sunt de părere că ar trebui să candideze împreună și în general nimeni nu este în favoarea unei asemenea soluții. Dacă nu se va atinge o înțelegere la nivelul unor candidaturi comune la locale și parlamentare, evident că acest tandem și așa artificial, ar fi imposibil”.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut