PS Macarie Drăgoi, vizită fulger în România

Preasfinţitul Macarie Drăgoi, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord, poposeşte, preţ de câteva zile, în România. Sfinţia sa a săvârşit, joi, Sfânta Liturghie în satul său natal, Spermezeu (judeţul Bistriţa Năsăud), cu prilejul sărbătorii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Aflând de venirea sa, localnicii, cu mic-cu mare, au umplut frumoasa biserică cu hramul „Sfinţii Arhgangheli Mihail şi Gavriil”, păstorită de părintele Ioan Simeon Buta. În cuvântul de învăţătură, PS Macarie le-a vorbit credincioşilor de Sfântul Mucenic Nestor, ucenic al Sfântului Dimitrie, care l-a înfruntat pe Lie, din neamul vandalilor, despre care Vieţile Sfinţilor pe luna octombrie ne spune că era ca un Goliat, „cu trup mai mare decât alţi oameni, înfricoşat la căutătură, cu chipul şi năravul de fiară, cu glasul ca un leu ce răcneşte”. Nestor, luând binecuvântare de la Sf. Dimitrie, l-a înfruntat pe Lie. Şi aşa cum David a fost mai înainte întărit de Dumnezeu împotriva lui Goliat, tot astfel şi Nestor cel mic la trup a fost întărit asupra necuratului Lie, pe care l-a înfrânt. PS Macarie i-a îndemnat pe credincioşi ca, urmând exemplul Sf. Nestor, care, strigând „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!”, să lupte cu armele duhovniceşti împotriva nenumăraţilor „împăraţi persecutori” şi a numeroşilor Lie care fac astăzi umbră pământului, având sufletele necurate. Şi care, întocmai ca şi Lie cel de odinioară, se consideră infailibili.

La final, PS Macarie i-a miruit pe credincioşi şi s-a întreţinut verbal cu aceştia, care i-au solicitat sfaturi în diferite probleme. De asemenea, sfinţia sa a dezvăluit că intenţionează să încropească o micuţă bisericuţă la casa natală, unde credincioşii să se poată închina la icoana Fecioarei Maria Alăptătoarea, cunoscută în limbaj teologic drept icoana Galactotrofusa. O icoană rară, care şi-a făcut loc în evlavia credincioşilor mai mult în Grecia, Serbia şi Rusia.

Invitat special la această Sfântă Liturghie a fost Părintele Arhidiacon Daniel Mocanu, profesor de muzică la Seminarul Teologic, respectiv la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj. PS Macarie va fi prezent în acest week-end, sâmbătă şi duminică, 26 şi 27 octombrie, la Bucureşti, cu ocazia manifestărilor duhovniceşti şi culturale legate de lucrările solemne ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Duminică, 29 octombrie, Părintele Episcop va oficia Sfânta Liturghie în biserica românească din Copenhaga (Danemarca). Pe 3 decembrie, PS Macarie Drăgoi va fi prezent în Irlanda, la Dublin, unde va boteza un copil al unei familii de români ortodocşi. Părintele va reveni în România în a doua jumătate a lunii noiembrie, urmând să onoreze invitaţia de a fi prezent la un eveniment ce va avea loc la Palatul Culturii din Bistriţa, în cadrul căruia sfinţia sa va primi un premiu.

 

Pr. Cristian Marius FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie